Ağız Kokusu Tedavisi

  • Onaylı Tedavi

Ağız Kokusu Tedavisi

Ağız Kokusu Tedavisi Nedir?

Ağız kokusu hastalığı kişinin kendisi yada çevresi tarafından fark edilebilen, nefes alırken veya konuşurken hoş olmayan bir kokunun yayılmasıdır.

Sebeblerin büyük bir kısmı ağız içinden kaynaklanır, onun dışında ağız içinden kaynaklanmaz veya sistemik hastalıklara bağlıdır.

Sabahları olan ağız kokusu

Bazen gece uykusundan sonra, sabah kalkıldıktan sonra ağız kokusu oluşabilir. Bu durum oldukça normaldir ve geceleri ağzın hareketsiz olması ve kuruması gibi durumlara bağlı olarak oluşur. Ve genel olarak kahvaltı sırasında tükürük salgılarının oluşması ve artmasıyla bu durum yok olur.

Tedavi ve Kötü Kokular

Ağız kokusu olan bir çok insanda ki kötü koku ağızdaki bakterilerden gelmektedir. Bakteriler proteinleri ve benzeri artıkları parçaladıkça kötü kokulu gazlar oluşur.

Aşağıdaki durumların bir ya da birden fazlası bakterilerin artmasına ve ağız kokusuna neden olabilir:

  • Dişler arasında kalan yiyecek artıkları: Basit bir diş fırçalama tarzı küçük yiyecek parçalarını temizlemez. Daha sonra orada ki yiyecek parçası çürür ve bakterilerle kaplanır. Bu şekilde bir problem diş çürüklerine yol açabilir, bu gibi ihitmaller karşısında bizlere ulaşabilirsiniz. Düzenli diş ipi kullanımı ile ortada bir sorun kalmayacaktır.
  • Plak, kalkül ve diş eti hastalığı : Diş plakları dişin yüzeyinde oluşan yumuşak beyaz birikintilerine denir. Bakterilerin yiyecek ve tükürüklerle birleşmesi sonucu oluşurlar. Plaklar bir çok bakteri tipi içerir. Kalkül, yani tartar, kalsiyum çökmesi nedeniyle sertleşerek oluşur. Dişlere sert birşekilde yapışır. Diş eti hastalıkları dişleri saran dokuların infeksiyonu olarak geçmektedir. Eğer diş etleri kırmızı tonlarda ise ve diş fırçalarken kanıyorsa, diş eti hastalığı olabilmektedir.
  • Dil yüzeyinde tabaka oluşumu: Bazı durumlarda dil üstünde bir doku oluşabilir. Buna sebep olan durum henüz tam olarak açıklanamamıştır. Oluşan bu yüzeyde pek çok bakteri bulunabilmektedir. Bu sorunun tedavisi ağız hijyeninin sağlanması ile oluşturulabilmektedir. Düzenli bir ağız hijyen tedavisi bir çok durumda bu gibi sorunları çözebilmektedir.

Ağız kokum olduğunu nasıl fark edebilirim?

Ağız kokusu rahatsızlığının çözümünde ilk aşama farketmektir. Ağız kokusunda ana sebep, kişinin kendisinin fark etmemesidir. Bu durumda bunu anlamanın tek yolu, dışarıdan gelen yorumlardır.

Bir çok kişi için, başka birinin ağız kokusu hakkında yorum yapmak çok düşük ihtimaldir. Ailenizden veya yakın arkadaşlarınızdan birine, ağız kokunuzun varlığına yönelik olarak güvenmelisiniz.

Bazen, kontrole gittiğinizde diş hekiminize de sorabilirsiniz. Bir diş hekimi normalde de ağzınızın kötü koktuğunu söyleyecektir.

Nefesinizin kokusunu anlamak için basit bir test vardır. Bilek iç kısmını yalayın ve birkaç saniye tükürüğün kurumasını bekledikten sonra bileğinizi koklayın. Eğer hoş olmayan bir koku alıyorsanız, yüksek ihtimalle koku mevcuttur.

Ağız içinden kaynaklanan ağız kokusunun en net sebebi, kötü ağız hijyeni ve diş eti hastalıklarının olduğu ağızlardır.

Ağız Kokusu Nedenleri Nelerdir

  • Yiyecek, içecek ve ilaçlar

Bazı gıdalardaki kimyasallar kana karışarak akciğerlerden solunum yoluyla atılabilirler. Birtakım gıdalar ise ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bu tür ağız kokusu kalıcı değildir ve gıdanın alınması bırakıldıktan sonra koku tamamen geçer.

Bazı ilaçlar ise ağızda ki tükürük salgısını seyrelterek ağız kuruluğuna yol açabilmektedir. Örneğin, kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar ağızda mantara neden olabilmektedir.

  • Ağız Kokusu Tedavisi ve Sigara

Sigara içmeyen biri kolaylıkla başka birinin sigara içip içmediğini anlayabilir. Sigara kullanılması bırakıldıktan sonra bu tür bir ağız kokusu sonlanabilmektedir. Ayrıca sigara içilmesi, diğer diş eti hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Ağız kokusu tedavisi sürecinde sigaradan kesin şekilde uzak durulmalıdır.

  • Ağır diyet, açlık ve oruç

Açlık durumunda vücut kaynak olarak yağlarımızı kullanır. Yağlar yakılırken ortaya keton adında bazı kimyasallar çıkmaktadır. Bu ketonlar nefesle dışarı atılır ve kötü kokuya sebep olur.

  • Yaş

Nefes kokusu yaşa göre değişmektedir. Oldukça erken yaşlarda bu koku hoş olarak algılanır. Orta yaşlara ilerlenildiğinde, nefes kokusu yavaş yavaş belirginleşmeye başlar. Ancak yaş arttıkça tükürük bezlerinin işlevlerinde azalmalar olmaktadır ve ağız hijyenine çok dikkat edilmesine rağmen yaşlılarda nefes kokusu çok kaliteli olmayabilir.

  • Tıbbi Nedenler

Sağlıkla ilgili diğer nedenler daha az görülürler. Burun ve sinüs sorunlarıda ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Örneğin, sinüzit ve benzeri problemler kokuya neden olabilmektedir. Bunun sonucunda kötü koku, nefes burun yoluyla verildiğinde artış göstermektedir. Ağızdan nefes verildiğinde fark edilemeyebilir.

Akciğer ve bademciklerde oluşan enfeksiyonlar da ağız kokusuna sebep olabilmektedir. Bademcik dokusunda kalan gıda parçacıkları ağız kokusunun kalitesinde kötü bir duruma sebep olabilmektedir.

Reflü de ağız kokusu yapabilmektedir.

Bu tip vakalarda ağız kokusu dışında ses kısılması, boyunda yanma, midede ekşime ağrı yanma hissi gibi durumlar oluşabilmektedir.

Burun ve geniz çevresinde oluşabilecek tümörler sonucu da nefeste kötü koku meydana gelebilir.

Tıbbi nedenler, genellikle başka belirtilerle kendilerini göstermekteler.

Eğer başka bir hastalığınız yok ise bunun sebebi, kendini göstermeyen tıbbi bir sebep olabilir.

Pek çok sağlık sorununda ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Ve bunlara diş eti hastalıkları da neden olmaktadır. Bu tür rahatsızlıklarla karşılaştığınızda lütfen bizimle iletişime geçin.

AĞIZ KOKUSU TEDAVİSİ