Bel Fıtığı / Lomber Disk Hernisi

  • Onaylı Tedavi

Bel Fıtığı / Lomber Disk Hernisi

Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi) Nedir?

Bel fıtığı, bel omurgasını oluşturan 5 adet omurun arasındaki disklerin, çeşitli nedenlere bağlı olarak yıpranması, yırtılması veya yerinden kayması nedeniyle omuriliğe ve omurilikten ayrılan sinirlere baskı yapması sonucu ortaya çıkar.

Bel Fıtığı Nedenleri

Bel fıtığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ailevi (kısmen kalıtsal) ve aktiviteye bağlı risk faktörleri olduğu düşünülüyor. Bel fıtığı hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir. İleri yaştaki insanlarda daha sık rastlanan bel fıtığı hastalığı, genç hastaların sağlıklı görünen disklerinde de ortaya çıkabiliyor. Diskin dış kısmındaki halkada zayıflama veya yırtılma olduğunda fıtıklaşma meydana gelir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler disk zayıflamasına neden olabilir. Bunlar;

  • Yaşlanma ve dejenerasyon
  • Aşırı kilo
  • Ağır yük kaldırmadan kaynaklanan ani bir gerilimdir

Bel Fıtığı Belirtileri

  • Kol ve bacaklarda ağrı
  • Bel fıtığından etkilenen sinirlerin bulunduğu yerlerde uyuşma ve karıncalanma
  • Kaslarda görülen zayıflık
  • Ayak parmak ucunda duramamak
  • Yürümede zorlanmak
  • Belde, kalçada ve bacaklarda ağrı
  • Hareketlerde büyük ölçüde kısıtlamalar
  • Otururken ve kalkarken güçlük çekmek
  • İdrar tutamama
  • Çabuk yorulma

Skolyoz tedavisi ile ilgili avantajlı hizmetlerden yararlanmak ve detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bel Fıtığı Tedavisi

Tedavi bacağa şiddetli yayılan ağrı, his ve/veya kuvvet kaybı, idrar ve gaita kontrolünde kayıp gibi belirtiler göz önünde bulundurularak planlanıyor. Bel fıtığı cerrahileri sonrasında hastaların ağrısı daha hızlı ve fark edilebilir oranda azalıyor ya da tamamen ortadan kalkabiliyor. Ayrıca sinir basısı nedeniyle his ya da kuvvet kaybı olan hastalardaki sinir iyileşmesini olumlu olarak etkilediği düşünülüyor.

Omurilik tümörleri ile ilgili aklınıza takılan tüm sorular için bizimle 7/24 iletişime geçebilirsiniz.

Bel Fıtığı Ameliyatı

Fıtığı olan hastada gelişen bacaklar veya ayaklardaki ileri derecede güç kaybı, idrar veya dışkı tutamama ya da cinsel işlevlerin yitirilmesi hastanın acil şartlarda ameliyat edilmesini gerektirir. Bunun dışında sadece yoğun ağrı ile başvuran hastalarda 20 gün süreyle ilaç tedavisi, istirahat ya da fizik tedavi programı uygulanır. Ancak bu süre sonunda ağrı sorunu giderilemeyen hastalar da tekrar değerlendirme yapılarak cerrahi sürece alınabilir.

Fıtığın cerrahi tedavi seçeneklerine baktığımızda karşımızda üç farklı ameliyat yöntemi çıkmaktadır. Bunlardan ilki açık bel fıtığı ameliyatı (açık diskektomi), diğeri mikrodiskektomi (mikrocerrahi) ve sonuncusu da tam kapalı bel fıtığı ameliyatı diğer adıyla tam endoskopik bel fıtığı ameliyatıdır.

Ameliyat Sonrası

Mikrocerrahi yöntemle yapılan bel fıtığı ameliyatlarından ortalama 4 saat sonra hastalar yemeklerini yiyebilir ve ardından ayağa kalkarak dolaşabilirler.

İyileşme Süreci

Yenilenen teknolojiyle eskisi kadar uzun iyileşme dönemleri yaşanmıyor. Aynı gün, hatta birkaç saat sonra ayağa kaldırılan hastalar günlük ihtiyaçlarını da rahatlıkla karşılayabiliyorlar. Hastalar ameliyattan bir gün sonra evlerine ve normal günlük yaşamlarına dönebiliyorlar. İmkanı olan hastalarımızın yaklaşık 3 gün süreyle istirahat etmelerini öneriyoruz.

Fıtık olduğu nasıl anlaşılır?

Genel olarak karın bölgesinde olan fıtıklarda kasların yırtılmasına bağlı olarak ağrı ve cilt altında şişlik görülür. Şişlik büyüdükçe ağrı azalsa da tedavi zorlaşır. Boyun ve bel fıtıklarında ise ekstremitelerde güçsüzlük, ağrı ve his kaybı gibi belirtilerin yanı sıra fıtığın olduğu bölgede de ağrı hissedilir.

Patlamış fıtık kendi kendine iyileşir mi?

Fıtıkların çoğu kendisi iyileşir yani kendi kendine iyileşir. Vücudun bunu kendiliğinden yok edecek (rezorbe) ve orada ki ödemi çözecek hücreleri, enzim ve hormonları vardır.

Fıtık egzersizle geçer mi?

Bununla birlikte, egzersiz ve fizik tedavinin de etkinliği yoktur. Tüm fıtıkların ameliyat olmadan tedavisi mümkün değildir. Bu fıtıkları, beklemeden tedavi etmek son derece önemlidir.

Fıtık nasıl küçülür?

Omurilik kanalının içine doğru uzanmış bulunan kıkırdak dokusu zamanla içindeki sıvıyı az da olsa yitirip, adeta büzüşerek küçülebilir. Böylece bazı hastalarda fıtığı oluşturan ve sinirleri rahatsız eden bu dokunun zaman içinde hacmi azaldığından, sonuçta iyiye doğru gidiş olabilir.

Fıtık sporla geçer mi?

Fıtığı olan kişilerin ağır sporlardan kaçınması gerekmektedir. Özellikle halter gibi ağırlık kaldırılan sporlar fıtığı olan kişiler için uygun değildir. Boks, güreş, futbol veya basketbol gibi fiziksel mücadelenin üst seviyede olduğu sporlar da uzak durulması gereken sporlar arasında yer alır.

 

BEL FITIKLARI / LOMBER DİSK HERNİSİ