Botoks İle Diş Gıcırdatma Tedavisi

  • Onaylı Tedavi

Botoks İle Diş Gıcırdatma Tedavisi

Botoks İle Diş Gıcırdatma Tedavisi

Diş gıcırdatma yani bruksizm, uyanık ya da uykudayken bilinçsiz bir şekilde dişlerin gıcırdatılarak fiziksel ağrı ve ciddi diş problemlerine yol açabilecek bir sorunu ifade eden tıbbi bir terimdir. Kronik diş gıcırdatma, baş ağrısına, kulak ağrısına, yüz ağrısına ve hatta migrenlere neden olabilir.

Diş gıcırdatmanın riskleri nelerdir?

Bruksizmden kaynaklanan diş problemleri arasında diş minesinin kaybı, diş hassasiyetinin artması ve dişlerin düzleşmesi ve / veya çatlaması yer alır. Dişlerini sıkarak uyuyan ve uyanıkken de sıkan buruksizm hastaları sık sık çene ağısı şikayeti yaşarlar. Çene kaslarının güçlenerek kalınlaşması ile ortaya çıkan hipertrofisi ise bruksizmin diğer bir yan etkisidir.

Diş gıcırdatmada botoks tedavisinin etkileri nelerdir?

A Tipi Botulinum Toksin ya da yaygın olarak botulinum toksini olarak bilinen tedaviler; çene ağrıları, baş ağrıları ve bruksizm ile ilişkili diğer hoş olmayan problemlerin tedavisinde oldukça etkili bir rahatlama sağlamaktadır. Bruksizmi yanı sıra botulinum toksin tedavileri çene hattının görünümünü yumuşatmaya da yardımcı olur.

Botulinum toksin ve konvansiyonel bruksizm tedavileri

Son zamanlarda, botulinum toksininin aşırı kas aktivitesini ve spastisitesini hedeflemek ve tedavi etmek için ideal bir tedavi seçeneği olduğu kanıtlanmıştır. Anti-inflamatuar ilaçlar ve diş cihazları gibi diğer birçok tedavi, sorunun kaynağını ele almaya yetmeyebiliyor. Diş hekimliği cihazları geceleri dişleri gıcırdatmayı engellemek amacı ile başarılı bir şekilde kullanılmasına rağmen, dişlerin ve diş etlerinin ağrılı yan etkilerini durdurmayabilirler.

Diş gıcırdatmada botoks nasıl uygulanır?

Botulinum toksininin küçük dozlarını doğrudan masseter kasına (çeneyi hareket ettiren büyük kas) enjekte ederek dişlerin istemsiz gıcırdatılmasını ve çenesinin kenetlenmesini durdurmak için kas olması gerektiği kadar güçsüzleştirilir. Bu, kasları önemli ölçüde rahatlatır ve gıcırdatma nedeni ile dişler üzerindeki aşınmayı ve yıpranmayı azaltır. TMJ’ye (temporomandibular eklem) ve baş ağrılarına neden olan hasar azaltılır veya ortadan kaldırılır. Çiğneme ve yüz ifadeleri gibi istemli bir şekilde yapılan hareketler botoks enjeksiyonundan kesinlikle etkilenmez.

Diş gıcırdatma tedavisinde botoks nasıl etki eder?

Botulinum toksin enjeksiyonları bruksizm yani diş gıcırdatma için kalıcı bir tedavi olmamasına rağmen, bazı hastalar için gece diş gıcırdatmanın rahatsız edici semptomlarına karşı etkili bir şekilde kontrol yeteneği sağlayabilir. Bruksizmi tedavi etmek için kullanılan botulinum toksini tipik olarak üç ila dört ay sürer. Bu sürenin sonunda botoks enjeksiyonunun uzmanlar tarafından tekrar edilmesi gerekir.

Diş gıcırdatma tedavisi hakkında daha fazla bilgi ve tedavi desteği almak için hemen randevu alın.

Botoks ile diş gıcırdatma tedavisi sonrası süreçte ne gibi olumlu etkiler ortaya çıkar?

Botoks uygulaması hemen sonrasında hiçbir etki ortaya çıkmayacaktır. Bu tüm botoks uygulamalarında böyledir. Botoks işlemini takip eden 2-5 gün içerisinde dişlerimiz sıktığımızda ya da çenemizi kuvvetlice kapattığımızda artık çene kaslarımızın eskisi kadar sert ve büyük olmadığını görmeye başlarız. Sabahları çene ve boyun ağrısı ile kalkıyorsak bu durumun yavaş yavaş düzelmeye başladığını görürüz. Kulak önü çene eklemimizin (Temporomandibuler eklem) baskısı azalacağından eklem ağrılarında ciddi bir azalma meydana gelmeye başlayacak. Varsa eklem sesi (klik)azalacak. Daha ileri dönemlerde ise eğer oluşmuşsa diş erozyonu ve eklem içi erozyonun ilerlemesi duracaktır.

Botoks ile diş gıcırdatma tedavisi yaptırdım, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarım bozulur mu?

Hayır fonksiyonlar bozulmaz. Botoks ile diş sıkma veya gıcırdatma(bruksizm) tedavisi yapıldı demek eğer doğru uygulandı ise genelde çenemizdeki çiğneme kaslarından sadece biri olan masseter kasına ya da nadiren şakaklardaki temporal kasa botoks yapıldı demektir. Bu kaslar işlevini hiçbir zaman %100 kaybetmeyeceği gibi diğer çiğneme kasları görevi devam ettirebileceklerdir. Konuşma ile ilgili bir kas olmadığı için konuşma bozukluğu kesinlikle oluşmayacaktır.

Diş gıcırdatma ya da diş sıkma gibi rahatsızlıklar çene eklemi bölgesinde de birtakım ağrılara sebep olabilmektedir. Bu gibi durumlarda lütfen bizimle iletişime geçin.

Botoks ile diş gıcırdatma tedavisi ağrılı bir işlem midir?

Botoks ile diş gıcırdatma (bruksizm) diğer botoks uygulamaları gibi küçük ve ince ama belirli bir uzunlukta iğneler ile yapılır. (Deriyi ve deri altı dokuyu geçip kas dokusuna ulaşabilecek uzunlukta iğneler). Uygulama öncesi cilt üzerine sürülecek olan lokal anestezik kremler ve işlem esnasında buz uygulaması ağrıyı çok ciddi anlamda bertaraf etmektedir. Yine de hepimiz biliyoruz ki ağrı eşiği kişiden kişiye çok değişmektedir.

Botoks ile diş gıcırdatma tedavisi kimler için uygun değildir?

Hamile ve emziren kadınlara, uygulanacak bölgelerde cilt enfeksiyonu olanlara, kanser hastalarına, kanama bozukluklarına (hemofili gibi pıhtılaştırıcı faktör eksiklikleri olanlar) sahip hastalara, kas hastalıklarına (Myasteni gibi) sahip olanlara, ileri psikiyatrik bozukluklarda, kan sulandırıcı kullanılması gereken durumlarda, gerçekci beklentisi olmayanlarda vs. uygulanmamalıdır. Bunun dışındaki kadın ve erkek her şikayeti olan hastaya botoks ile diş sıkma veya diş gıcırdatma (bruksizm) tedavi işlemi uygulanabilir

Botoks ile diş gıcırdatma tedavisi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Botoks ile diş gıcırdatma (bruksizm) tedavisi sonrası deriden iğne girişi olduğu için aynı gün makyaj yapmamalısınız. Kan damarlarını genişlettiği için aşırı alkol alımından uzak durmalısınız. Aşırı sıcak su ve buharlı ortamlarda bulunmamalısınız. Normal ısı ve sürelerde duş almamızda hiçbir sakınca yoktur. Çene hareketlerimizi kısıtlayıcı tarzda davranışlara da hiç gerek yok( Çenemi açmamam gerekiyor, daha az konuşmalıyım, ekmek yemiyeyim vs). Size hiçbir artı sağlamaz.

Botoks İle Diş Gıcırdatma Tedavisi