Çürümüş dişlerin, çeşitli nedenlerden dolayı kırılmış, oyulmuş dişlerin yeniden dönüştürülmesi için uygulanan yöntemlerden biri, diş dolgusu uygulamasıdır. Çürük bölgeler temizlenerek, içerisine dolgu malzemeleri yerleştirilmesi ve yeniden şekillendirilmesi işlemleri, dolgu kapsamındadır.
Dişe yapılacak dolguyla çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır. kullanılan dolgu tipi dişin konumuna ve işlevine bağlıdır.
Diş dolgusu yapılırken kullanılan malzemeler sadece tutucu özelliktedir. Dişe yapışma özelliği olmayan dolgu maddeleri, lazer ışınlarıyla sabitlenerek, dişe tutturulması sağlanır. Dişin sağlam şekilde yapılması ve malzemenin çıkmaması için alınan tutucu önlemlerin başında, kaviteye uygun şekli vermek gelir.
Bir günde kaç diş dolgu yapılır, dolgu aşamaları nelerdir gibi konularda merkezimizden bilgi alabilirsiniz. Diş dolgusu uygulamalarında öncelikle çürük tespiti yapılır. Çürüğün boyutları ve derinliğine bakılarak, hekimin uygun görmesiyle diş yapısının röntgeni çekilir.
Diş dolgusu veya kanal tedavisi gerekiyorsa, muayene sırasında belirlenir. Çürük dişlerin kök kısmına inmişse, çürüğün tamamen temizlenmesi ve kök kısmında bulunan, sinir uçlarının yakılarak tedavi edilmesi işlemleridir.
Dişteki çürüğe bağlı olarak ortalama 30 dakikada dolgu uygulaması tamamlanır. Diş dolgu tedavisi nasıl yapılır konusunda;
Dolgu ile diş aralığı kapatma ve minik kırıklarda dolguyla tedavi işlemleri uygulanmaktadır. Dişlerin yapısına ve çürüklerine göre uygulama, muayene sırasında belirlenir.
Kırık diş dolgu uygulamaları, diş yüzeyinde çürük olmadığı durumlarda uygulanır. Kırık veya yüzeyi bozuk dişlerde, sadece dolgu malzemesi uygulanarak tedavi yapılabilir. Kırık diş dolgu fiyatları, dişlerin genel durumları, tedavi edilecek diş sayısına ve uygulanacak işlemlere göre belirlenir.
Diş dolgusu türleri genel anlamda üç farklı şekilde uygulanır. Dişin yapısına ve hastanın genel sağlık durumu, hastanın tercihine göre dolgu türü belirlenir.
Çeşitlerinde, çürüklerin boyutlarına ve diş estetiği uygulamalarına göre işlem yapılır. Porselen diş dolgu fiyatları diğer uygulamalara oranla biraz daha farklıdır.
Porselen ve kompozit diş dolguları; görsel açıdan daha estetik görünüm veren uygulamalardır. Gülüş tasarımı dahlinde genellikle ön dişlere uygulanır. Simanlar, porselen ve kompozit dolgu çeşitleri, diş yapısına ve dişlerin rengine göre uygulandığı için doğal bir görünüm verir.
Porselen diş dolgu uygulamaları, bonding olarak adlandırılır. Direnç oranı amalgam dolgu çeşitlerine oranla çok yüksek olmasa da estetik açıdan muhteşem görüntü sunarlar.
Diş dolgu çeşitleri arasında bilinen en eski ve ilk yöntemlerden biridir. Metal dolgu olarak bilinen ve sağlam, dirençli yapısıyla hala birçok kişi tarafından tercih edilen dolgular, uzun ömürlü kullanım avantajı sağlar.
Amalgam dolguların bileşeninde; %23 oranında kalay, %70 gümüş bulunur. Karışımın içindeki diğer faktörler ise bakır ve çinkodan oluşur. Diş dolgu çeşitleri ve fiyatları açısından tercih edilmesinin nedeni, daha dayanıklı ve daha ekonomik oluşudur. Civayla harmanlanarak elde edilen amalgam dolgu karışımı, azı dişlerine uygulanır.
Bir seferde kaç diş dolgu yapılır, inlaylar dolgu tercih edilmeli midir gibi konularda, uzman ekibimiz ve profesyonel ekipmanlarımız ile hizmet vermekteyiz. Tek dolgu süresi ortalama 30 dakikadır. İnlaylar dolgu çeşidi, döküm dolgular olarak bilinir. Diş kavitesine yapıştırma yöntemiyle uygulanan, hassas çalışma ürünleridir.
İnlaylar diş dolguları laboratuvar ortamında hazırlanır. Özel teknik ve deneyim gerektiren uygulamalar, diş hekimi tarafından uygulanır.
Kanal tedavisi seçeneğimiz ile ilgili detaylı bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin.
Dolgu yapıldıktan sonra diş fırçalanır mı gibi konular ve dolgu sonrası yapılması gerekenler konusunda tüm detaylar, aşağıda yer alıyor. Dolgu sonrası;