Femoral Anjiyografi (Kasıktan Anjiyo)

  • Onaylı Tedavi

Femoral Anjiyografi (Kasıktan Anjiyo)

Femoral Anjiyografi Nedir?

Femoral anjiyografi, işlemin yapılmasında kasık (femur) bölgesinin kullanılmasıdır. Anjiyo Radial(bilek) ya da Brachial (dirsek) bögelerinden de yapılabilir.

Anjiyografi, harhangi bir damar sisteminin görüntülenmesi, damardaki kan akımının nasıl olduğu damarda darlık, tıkanıklık gibi sorunların olup olmadığının araştırılması demektir. Vücudun tüm damarları için anjiyografik işlemler yapılabilir. Bunlardan kalp damarlarını araştırmak için yapılana koroner anjiyografi denir.

Anjiyo kasık bölgesinden yapıldığında sağ yada sol kasık damarı kullanılabilir. Femoral anjiyografi yaklaşımı teknik olarak daha az zorlayıcıdır ve anjiyografi uygulayıcısı çoğunluğu bu işlemi daha kolay yapar. Bu yaklaşım radial arterinin gerekli olduğu hastalarda ve bypass olacak hastalarda kullanılır.

Femoral Anjiyografi Komplikasyonları

Bununla birlikte, sürecin birçok dezavantajı vardır.

  • Prosedürü takiben hastanın bacağını 2-6 saat bükmeden kısmen yatması gerekir ve bazı durumlarda hareketsizlik uzamış olsa dahi kanama olabilir ve femoral arteri onarmak için kan transfüzyonu veya cerrahisi gerekebilir.
  • Bu komplikasyonların seyrek olmasına rağmen, bunlar görülebilir ve prosedürü kabul etmeden önce olası komplikasyonlar hakkında hasta bilgilendirilmelidir. Ülkemizde ve dünyada eğer bir problem yoksa genellikle sağ kasık atardamarı tercih edilmektedir.

Femoral Anjiyografi Nasıl Yapılır?

Damar kılıfından girilen kateter (ince borucuk 1.5-2 mm) ile kalbi besleyen damarlara ulaşılır. Kateter yoluyla koroner damarlara opak madde (boya) verilerek koroner damarların filmi çekilir. İşlem sonrası damar kılıfı çıkarılır ve kanamayı durdurmak için 10-20 dakika kadar baskı uygulanır.

Kasıktan Anjiyonun Riskleri Nelerdir?

Kullanılan opak maddeye bağlı gelişen alerji, Anjiyo giriş yerindeki damarda gelişen komplikasyonlar (hematom, atardamar ile toplardamar arasında fistül, anevrizma dediğimiz damar duvarında balonlaşma gibi). Nadiren de bazı hastalarda yine kullanılan opak maddeye bağlı akut böbrek yetmezliğidir.

Anjiyo Olan Hasta Kaç Gün Yatar?

Kasıktan yapılan anjiyografi sonrası hastanın 6 saat yatakta sırtüstü yatması önerilmektedir. Halbuki el bileğinden yapılan anjiyografi sonrası hasta hemen ayağa kalkabilmekte ve yaklaşık 1-2 saat sonra evine taburcu olabilmektedir.

Femoral Anjiyografi Sonrası Bandaj Ne Zaman Çıkarılır?

Bandaj ertesi gün hasta tarafından çıkarılabilir. İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.

Femoral (Kasıktan Anjio) Anjiografi

https://www.uzmdrhayrudinalibasic.com/femoral-anjiyografi