- Bunlar kalbin karıncıklarından ortaya çıkan hızlı ve hayatı tehdit edici çarpıntıları (taşikardiler) olan hastalar için hayat kurtarıcı aletlerdir. Özellikle bu VT veya VF diye adlandırdığımız taşikardiler kalp damar hastalığı, kalp krizi veya kalp kası fonksiyonları bozuk olan hastalarda sık olarak gözlenir.
- VT oluştuğunda kalbiniz, normal ritimde olduğu gibi kanı etkili biçimde pompalamayabilir. Hızlı kasılmalar, vurular arasında kalbinizin yeterli kanla dolmasını önleyebilir. Dolayısıyla beyninize daha az kan ulaşır. VT sırasında kalbinizin çarptığını hissedebilir, baygınlık veya baş dönmesi hissedebilirsiniz. Hatta bayılabilirsiniz de. Doğru tedavi edilmezse VT tehlikelidir, hatta ölümcül olabilir. Ventriküler taşiaritmi tutarsız (kaotik) ve düzensiz olduğunda buna ventriküler fibrilasyon (VF) denir.
- VF sırasında kalbiniz düzensiz (kaotik) bir biçimde vurmaktadır. Kalp titrer. Kan pompalanmaz ve vücudunuz hızla oksijensiz kalır. Kalbinizde VF oluştuğunda genellikle birkaç saniye içinde bayılırsınız. Kalbinizin elektrik aktivitesi, kalbinizin artık hiç kan pompalamayacağı kadar bozulur, bu tür bir durum yaygın olarak kalp durması (kardiyak arrest) olarak adlandırılır. Kalp durması (kardiyak arrest) genellikle uyarı olmadan meydana gelir. Acil durum tıbbi ekipleri, göğse güçlü defibrilasyon şokları uygulamak üzere genellikle harici defibrilatör olarak adlandırılan makinelerin paletlerini kullanarak insanları kalp durmasından kurtarmaya çalışırlar. Bu şoklar kalbe yayılır, yanlış elektrik aktiviteyi durdurur ve kalbin daha düzenli bir ritme dönmesini sağlar. Ne yazık ki acil ekipler ve harici defibrilatörleri, kalp durmasının ilk anlarında nadir olarak mevcut bulunurlar.
- İmplante edilebilen kardiyoverter defibrilatörünüzde dahili bir defibrilatör ve kalp pili bulunmaktadır. Defibrilatör, bu ilk önemli saniyelerde otomatik bir “bekçi köpeği“ gibi işlev görür. Kalbiniz taşiaritmi geçirdiğinde, defibrilatör kalbinizi VT veya VF’den çıkarmak için özel uyarı (pace) veya şok uygular.
Kalp yetmezliği ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçerek avantajlı hizmetlerden faydalanabilirsiniz.
ICD Kimlere Takılır?
Kalp yetmezliği tedavisi amacıyla kullanılan kalp pilleri veya ICD'ler, kalp yetmezliği olan, kalp fonksiyonları azalmış ve kalbin ileti sistemi ile ilgili bazı problemleri olan hastaların tedavisinde kullanılan cihazlardır.
ICD Kalp Pili Nasıl Çalışır?
Bu piller kişide gelişen ve hayati risk taşıyan ritim bozukluğunu 20-25 saniye gibi kısa bir sürede tespit eder ve 30 saniye gibi kısa bir sürede de “elektroşok” vererek ritim bozukluğunu düzeltir. Bunlar çok daha pahalı cihazlardır ve normal bir kalp pilinin en az 5-6 katı daha pahalı olan cihazlardır.
Kalp Pili Takılan Hasta Ne Kadar Yaşar?
Kalp pillerinin hastanın ihtiyacına ve pilin özelliğine göre değişmekle birlikte ortalama 5-6 yıl (genellikle 4-10 yıl arası) bir ömrü vardır.
Kalp Pili Kalp Krizini Önler Mi?
Nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerde düzelme sağlanamayan ve kalp krizi riski taşıyan uygun hastalarda kullanılan kalp pili, daha önce kullanılan ilaçlara göre kriz riskini en aza indirirken hayat konforunu da artırmaktadır.
Kalp Pili Takılması Riskli mi?
Kalp pili takılması işleminin hayati riski çok düşüktür. Kalp pili takılması işlemi sırasında ve erken dönemde %1-2 sıklığında bazı problemler yaşanabilir. Sık görülen problemler aşağıda sıralanmıştır.
- Pil takılma yeri etrafında morluk veya kesi yerinde hafif sızıntı şeklinde kanama
- Kalp zarı ile kalp arasına kan birikmesi
- Damar yaralanmaları
- Akciğer ile akciğer zarı arasında hava birikmesi
- Pil elektrodunun takıldığı yerden çıkması
- Pil veya elektrodda fonksiyon bozukluğu
- Enfeksiyon
- Damarda veya kalpte pıhtı oluşumu