Inlay Onlay Overlay Dolgular

  • Onaylı Tedavi

Inlay Onlay Overlay Dolgular

Inlay Onlay Overlay Dolgular Nedir?

Dişle aynı sertlikte olan bu porselen dolgu, ısırma kuvvetlerinden oluşan kırılmaları önler ve dişin eskisi kadar sağlıklı olmasını sağlar.  Inlay, onlay ve overlay adı verilen dolgular, dişlerinde aşırı madde kaybı olan hastalarda uygulanabilmektedir.  Inlay, onlay ve overlay dolgu tedavisinde dişlerde gereksiz diş kesimi yapılmaz, diş dokusu maksimum düzeyde korunur, diş rengi doğal durur, zamanla renklenmez ve alerjik reaksiyon göstermez.

Diş Dolgu Teknolojisinde farklı alternatiflerden yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Inlay Onlay Overlay Dolgular Estetik mi?

Çiğneme işlevinin çoğunu yapan azı dişleri daha fazla basınca maruz kalırlar ve ön dişlerden daha dayanıklı bir maddeye gereksinimleri vardır. Önceden en yaygın dolgu malzemesi gümüş amalgam idi ve arka dişlerde kullanılmaktaydı. Bu tür dolgular aslında civa, gümüş ve diğer metal alaşımlarıdır. Ancak görünümleri itibariyle estetik karşılanmamaktadır.

Tercih Etmeli miyim?

Yine ön bölge dişlerde madde kaybına bağlı olarak dolgu uygulamaları yapmak gerekebilir. Porselen dolgular çok fazla madde kaybı olan ve dişin tümden küçültülerek kuron uygulaması gerektiren durumlarda sağlıklı diş dokusunu korumak amaçlı geliştirilmiş bir dolgu yöntemidir. Daha estetik ve kullanışlı olduğundan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.

Güvenilir mi?

Dişle aynı sertlikte olan bu porselen dolgu, ısırma kuvvetlerinden oluşan kırılmaları önler ve dişin eskisi kadar sağlıklı olmasını sağlar.

Diş renginde olduğu için dolgu çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar doğaldır.

Dolgu Avantajları Nelerdir?

Bu dolguların diğer dolgulara nazaran bir çok avantajı bulunuyor. Bunlardan en önemlileri şunlardır:

1. Klasik dolgular, belirli bir zaman sonrasında ve bazı nedenlerden dolayı düşmektedir. Bundan dolayı da dolgunun tekrar yapılması için zaman ve ekstra masraf gerekmektedir. Dolguların, herhangi bir etkenden dolayı düşme ihtimali bulunmuyor.

2. Bu dolgu türü diğerlerine oranla daha sağlam bir yapıya sahiptir ve kırılmaya karşı daha dirençli olmaktadır.

3. Klasik dolgular bir çok etkenden ve uzun süreli kullanımdan dolayı sararmakta ve karararak renk değiştirmekte; bu da kötü bir görünüm oluşturmaktadır. Bu dolgularda ise kesinlikle renk değiştirme olmamaktadır.

4. Bazı nedenlerden dolayı, eski tip dolgular zamanla ağız içinde kötü koku oluşturmaktadır. Bu dolgular kesinlikle koku yapmamaktadır.

5. Inlay onlay overlay dolgu uygulamalarında, klasik yöntemlere oranla dişlerdeki doku kaybı en az seviyede gerçekleşmektedir.

6. Bu tür dolgular, ağız için en estetik görünümü sağlamaktadır.

7. Inlay onlay overlay dolgular dışarıda hazırlanıp, daha sonra dişe uygulanmaktadır. Bu da diğerlerine nazaran daha hassas çalışma imkanı vermektedir.

8. Bu porselen dolgular, diş rengi ile birebir aynı renkte olduğu için, dışarıdan fark edilmesi çok zordur

Inlay ve Onlay Arasındaki Fark Nedir?

Aralarındaki fark kapsadıkları alanla ilgilidir. İnlayler dolguya daha çok benzer ancak dişlerin çiğneme yüzeyinde bulunan tepecikler (tüberkül) arasında yer alırlar. Onlay ise bir ya da daha fazla tepeciği de örtecek biçimde yapılır.

Inlay ve Onlay Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Inlay ya da onlay restorasyonların ömrü yapıldığı materyale, bulunduğu dişin durumuna, çiğneme kuvvetlerine, hastanın ağız hijyenine ne derece dikkat ettiğine ve düzenli diş hekimi kontrollerine bağlıdır. Genellikle onlarca yıl sağlıklı biçimde görevlerini sürdürürler.

Inlay Onlay Overlay Dolgular