Keratokonus (Kornea Hastalıkları)

  • Onaylı Tedavi

Keratokonus (Kornea Hastalıkları)

Keratokonus (Kornea Hastalıkları) Nedir?

Keratokonus, kornea şeklinin bozulduğu ve öne doğru sivrilerek koni şeklinde çıkıntı yaptığı bir göz rahatsızlığıdır. Kornea, gözün en ön kısmında bulunan şeffaf kubbe şeklindeki katmandır. Korneada ortaya çıkan bu değişiklik göze gelen ışığın görme alanında odaklanamamasına yol açar.

Sonuç olarak bulanık ve bozuk bir görüş ortaya çıkar ve bu sebeple de okuma ve araba kullanma gibi günlük görevlerin yerine getirilmesi zorlaşır.

Kornea hastalıkları kalıcı körlüğe neden olan bir rahatsızlık değildir ve çeşitli şekillerde tedavi edilebilir.

Keratokonus Belirtileri

Kornea hastalıkları, genellikle her iki gözü de etkiler ve iki göz arasında çok farklı sorunlara neden olabilir. Belirtiler her gözde farklı seyredebilir ve zaman içinde değişiklik gösterir. Erken aşamada, kornea hastalığı belirtileri;

  • Görüşte hafif bulanıklık
  • Düz çizgilerin bükülmüş veya dalgalı görünmesi nedeniyle görmede hafif bozulma
  • Işığa ve parlamaya hassasiyet
  • Gözde kızarıklık veya şişme şeklinde sıralanabilir.

İleri aşamalarda belirtiler daha belirgin hale gelir. İleri aşama keratokonus belirtilerinden bazıları;

  • Görmede bozukluğu ve bulanık görmede artış
  • Miyop veya astigmatizm bulgularında artış ve gözlük gereksinimi
  • Kornea çıkıntı yaptığı için kontakt lenslerin göze uymaması ya da rahatsızlık vermesi şeklindedir.

Kornea hastalıklarının erken evreden geç evreye geçişi genellikle yıllar sürer. Fakat bazı insanlarda kötüye gidiş daha hızlı bir şekilde gerçekleşir. Kornea aniden şişebilir ve korneada skarlaşma adı verilen kalıcı sertleşme başlayabilir. Kornea; skar adı verilen bu yara dokusu ortaya çıktığında, yumuşaklığını ve berraklığını kaybeder. Sonuç olarak, görüş daha da bozuk ve bulanık bir hale gelir.

Göz tabakasında yer alan hastalıklardan bir diğeri olan sarı nokta hastalığı ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir avantajlı hizmetlerden faydalanabilirsiniz.

Keratokonus Nedenleri

Bu hastalığın nedeni, korneadaki enzimlerin dengesizliğidir. Bunun sonucunda "serbest radikaller" denen maddeler korneada oksidatif hasara yol açar. Böylece kornea zayıflar ve öne doğru bel verir.

Bu hastalık için genetik yatkınlık geçerlidir. Bu nedenle aynı ailede birden fazla keratokonus hastasına sıkça rastlanır. Diğer nedenler arasında; güneşin ultraviyole ışınları, aşırı göz ovalama, göze iyi uymayan kontakt lens kullanımı ve kronik göz iritasyonu yer alır.

Keratokonus Kimlerde Görülür?

Keratokonus genellikle gençleri tehdit eden bir göz hastalığı olarak bilinmektedir. Özellikle 15 – 30 yaş arası gençlerde görülür. Türkiye'de en sık görüldüğü bölgeler ise Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz sahilleridir. Ebeveynlerde keratokonus olması durumunda çocukta da hastalığın görülme riski %7 oranındadır.

Keratokonus Tedavisi

Erken ve hafif evrede, gözlükler ve yumuşak kontakt lensler görmeyi artırmada yeterlidir. Ancak hastalık ilerledikçe, kornea iyice incelir ve şekli iyice bozulur; bu aşamada gözlükler ve yumuşak kontakt lensler yeterli olmaz.

Keratokonus tedavi seçenekleri;

  • Kornea cross-linking (çapraz bağlama)
  • Özel yumuşak kontakt lensler
  • Sert gaz geçirgen kontakt lensler
  • Yumuşak kontakt lens üstüne sert gaz geçirgen kontakt lens (Piggyback Lens Uygulaması)
  • Melez kontakt lens
  • Skleral veya yarı-skleral lens
  • Kornea içi halka (intacs)
  • Kornea nakli (keratoplasti)

Cross-linking (Çapraz Bağlama) Tedavisi

Cross-linking tedavisi, hastalığın ilerlemesini durdurmaya yönelik bir tedavidir. Bu tedavide göze riboflavin (B12 vitamini) damlatılır ve sonrasında ultraviyole A ışını ile kornea sertleştirilir. Cross-linking tedavisi uyuşturucu damlayla yapılır ve yaklaşık 40 dakika kadar sürer.

Keratokonusa Özel Yumuşak Kontakt Lensler

İleri evrelerde standart yumuşak kontakt lensler net bir görüş sağlamaz. Bu nedenle bu hastalığa özel yumuşak kontakt lensler kullanılır.

Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lensler

Bu hastalığın tedavisinde kullanılan temel lensler, sert gaz geçirgen kontakt lenslerdir. Bunlar keratokonusta çok net bir görüş sağlar ancak çok konforlu değildirler.

Yumuşak Kontakt Lens Üstüne Sert Gaz Geçirgen Kontakt Lens (Piggyback Lens Uygulaması)

Bazen sert gaz geçirgen kontakt lensler, kornea yüzeyini çizebilir. Böyle durumlarda yüzeyi korumak için, korneaya önce yumuşak kontakt lens; onun üstüne sert gaz geçirgen kontakt lens takılır. Bu uygulamaya "Piggyback" lens uygulaması adı verilir.

Melez Kontakt Lens

Melez kontakt lensler; ortası sert, etrafı yumuşak malzemeden üretilmiştir. Sert kısım net bir görüş sağlarken, etrafındaki yumuşak kısımda konfor sağlar. Bu nedenle melez kontakt lensler, keratokonus tedavisinde çok tercih edilen lenslerdir.

Skleral veya Yarı-Skleral Lens

Skleral ve yarı-skleral lensler, gözün renkli kısmının üstündeki korneayı tamamen örten, büyük çaplı lenslerdir. Sert lensler veya melez lenslerin kullanılamadığı durumlarda, skleral veya yarı-skleral lensler denenir.

Kornea İçi Halka (Intacs)

Kimi hastalarda, kornea içine ameliyatla halka yerleştirilerek daha iyi bir görüş sağlanabilir. Halka tedavisinden sonra gözlük veya kontakt lens kullanımı ihtiyacı tamamen ortadan kalkmaz. O nedenle her hastaya halka tedavisi önerilmez.

Kornea Nakli (Keratoplasti)

İleri keratokonus hastalarında, yukarıda sayılan tedavilerden hiçbiri yeterli görüş sağlamayabilir. Bu durumda kornea nakli kaçınılmaz hale gelir. Kornea nakli, tam-kat (penetran keratoplasti) veya yarım-kat (DALK) nakil şeklinde gerçekleşir.

Keratokonus tehlikeli midir?

Genellikle ergenlik döneminde başlayan sorundan hastalar ancak 20'li yaşlarında haberdar oluyor. 40 yaştan sonra durağan döneme giren keratokonus, tedavi edilmezse kornea nakli gerektiren ciddi görme sorunlarına yol açıyor.

 

https://www.yoncaakova.com/tr/keratokonus-nedir