Dişlerde oluşan çürükler ya da çatlaklar ilerleyen süreçlerde dişin bir kısmının ya da tamamın kırılmasına neden olabilir. Bu nedenle kırık bir dişle karşı kaşıya kalmamak için dişlerinizin temizliğine ve korunmasına özen göstermeniz gerekir. Ancak böyle bir durumlar karşı karşıya kaldığınızda korkmanıza gerek yoktur. Çünkü kırık dişlerinizi tedavi ettirebileceğiniz birkaç farklı Kırık Diş Tedavisi yöntemi vardır.
Dişlerde meydana gelen kırılmalarının tedavisinde hangi yöntemin uygulanacağına karar vermek için bazı durumlar göz önünde tutulur. Kırılan dişin boyutu, dişin konumu gibi durumlara göre diş kırıklarının hangi yöntemle tedavi edileceğine karar verilir. Kırık Diş Tedavisi yöntemleri şunlardır.
Dişlerde oluşan kırıklıklar ağız içinde büyük bir bölümü kapsayan travma yaralanmalardır. Diş kırıkları dış yüzeyden küçük kırıklar veya çatlaklar olarak görülebilir. Fakat görüntüde oluşan bu kırıklar bazen gözle görünür bir çatlakla sınırlı kalmayabilir. Dişin alt dokularını da etkileyebilir.
Dişleriniz için acil olarak gittiğiniz hekiminize düşen dişinizi de götürünüz.
Dişiniz eğer yerinden oynuyorsa kök taraftan kırılmış ve diş kemiğine zarar vermiş olabilir. Bunları anlamak için acil bir diş muayenesi olmanız gerekir. Muayene ile birlikte radyografik muayenelerinde yapılması gerekir. Bu aşamada ağzınızı pek fazla hareket ettirmemelisiniz. Bununla birlikte kırık olan dişinizi de çıkarmamaya çalışın.
Bu tip hastalarda, bu tür dişlerde de önemli olan dişin ne kadar oynadığını bilmekle başlar. Oynayan dişler kırılmadan veya kemikten kaynaklı olabilir. Bu gibi vakalarda önemli olan dokuların durumudur. Dişin yan tarafa doğru hareket alması tedaviyi dikey yöne göre olumlu yönde etkileyebilir. Bunun gibi şikâyetleriniz var ise mutlaka uzman bir diş hekimine görününüz.
Diş kırıklarının tedavisinde diş kırıklarında oluşan dokuya göre tedavi aşaması başlatılır. Dişte oluşan kırık dişin kök tarafına çok fazla uzanmamışsa kırık olan parça çıkartılır ve o kırık dokuya tedavi uygulanır. Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım. Gelindikten sonra dişin durumuna göre tedavi planlaması yapılıp tedaviye başlanılmalıdır. Her işte olduğu gibi zaman burada da önemli bir kilit rol oynuyor.
Dişlerimiz gülümsememizde önemli rol oynayan ve bizi bir o kadar güzel gösteren etkenlerdir. O yüzden dikkatli davranmakta fayda var. Dişleriniz kırıldığında ne yapmanız veya nelere dikkat etmeniz gerektiğini şöyle sıralayalım:
Basit bir kırık dişi 20 ila 30 dakika gibi bir sürede tedavi edilebilirken “kökten kırılmış, ağrılı” dişlerin tedavi edilmesi ise 1 saat sürebilmektedir. Ancak; az önce de belirtildiği gibi kırık dişe yapılacak olan işlemlere (kanal tedavisi vb.) göre tedavi süresinde değişiklikler gözlemlenebilir.
https://www.ercebelecoglu.com.tr/dis-kirilmasi-nasil-tedavi-edilir/