Nezle Tedavisi Alerjik Rinit

  • Onaylı Tedavi

Nezle Tedavisi Alerjik Rinit

Nezle (Alerjik Rinit) Nedir?

Alerjik rinit yani, toplumda çok sık görülen ve sağlık üzerinde çok fazla olumsuz etkisi olabilen bir rahatsızlıktır. Burunda yaşanan işlev bozuklukları kişilerin günlük yaşamını, okul ve iş yaşamını etkilemekte ve astım, orta kulak iltihabı gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır.

Yılın belirli zamanlarında polenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Geri kalan zamanlarda ise rahatsızlık görülmez.

Alerjik riniti olan hastalar farklı farklı alerjenlere duyarlılık gösterirken; bunun yanında sigara dumanı, çok keskin kokular, nem ve ısı değişiklikleri hatta duygu durum bozuklukları bile tetikleyici olabilir.

Rinit rahatsızlığı olan hastaların hepsinde alerjik değildir. Bulgular iki durumda benzerlik gösterse de, alerjik olmayan rinitte genellikle burun mukozası şiştir ve burun akıntısı mevcuttur.

Nezle Belirtileri

  • Burun, damak, boğaz ve gözlerde kaşıntı gözlemlenir.
  • Burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı olabilir.
  • Burunda kaşıntı, hapşırık gözlemlenir.
  • Göz altlarında morluk ve gözlerde sulanma görülür.
  • Hekiminiz size Alerjik Rinit tanısı koyduysa ve hastalığın tetikleyicileri belli ise bu tetikleyicilerden korunmak ilk adımdır. Ev içindeki alerjenlerden ve polenlerden de korunmak gerekir.

Bunun yanında hekiminizin önereceği tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Tedavide antihistaminikler, kortizonlu spreyler ve tuzlu su kullanılır.

Özellikle mevsimsel alerjik rinitte bu ilaçlar oldukça etkilidir. Mevsim öncesi tedavilerin başlaması ile hastalık semptomları önlenebilir.

Sinüzit, vertigo gibi şikayetleriniz için bizimle iletişime geçebilir ve avantajlı tedavi seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

Grip ve Nezle Arasında ki Fark Nedir?

Grip ile nezle en çok karıştırılan hastalıklardır. Aradaki farklar ayırt edilmesi güç olsa da aslında birbirinden tamamen farklı hastalıklardır. Grip ile arasındaki fark nezlede burun akıntısının olmasına karşın gripte genellikle görülmemesidir. Ayrıca nezle gribe göre daha hafif seyreden bir hastalıktır.

Nezle kimlerde görülür?

Çocuk büyük her yaşta görülebilir. İlk 6 ay anneden geçen antikorlar bebeği korur. Daha sonraki dönemde bir çocuğun yılda 6-8 alerjik rinit atağı geçirmesi normal sayılır. Okul dönemi ile birlikte çocuk daha kalabalık ortamlarda bulunmaya başladığı için sayı artar. Yetişkinler ise yılda 2-3 atak geçirebilir.

Nezle Tedavisi

Soğuk algınlığının özel bir tedavisi yoktur. Hastada sinüzit, bronşit veya orta kulak enfeksiyonu gelişmemişse antibiyotik kullanılmaz. Hastalık belirtileri genellikle 10 gün sürer. Ancak komplikasyon oluşursa hastalık süresi uzar. Genel tedavi prensipleri ağrı kesicilerle hastanın ağrısını azaltmak, burun açıcılarla rahat nefes almasını sağlamaktır. Bu süreçte bol sıvı almak faydalıdır. Oda havasını nemlendirmek hastanın rahat nefes almasını sağlar. Boğaza gargara yapılabilir. Gerektiğinde soğuk algınlığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar kullanılabilir. Bitki çayları da nezle için oldukça faydalıdır. Bol taze sebze ve meyve tüketmek önemlidir. Mümkün olduğu kadar yatak istirahati yapılmalıdır. Etrafa bulaştırmayı önlemek için maske kullanılabilir. El temizliği hastalığın bulaşmamasında çok önemlidir.

Bazı doğal tedavi yöntemleri;

  • Nane-limon
  • Zencefilli bal
  • Tarçınlı ballı süt
  • Limonlu ıhlamur
  • C vitamini
  • Boğaz pastilleri
  • Ekinezya çayı
  • Tavuk ve paça çorbası

Alerjik Rinit Komplikasyonları

Soğuk algınlığından sonra küçük bebeklerde öksürük uzayabilir. Bronşiolit denilen bir alt solunum yolu enfeksiyonu oluşabilir. Yine küçük çocuklarda nezle sonrası orta kulak iltihabına sık rastlanır. Burun tıkanıklığı sinüzlerin dolmasına ve sinüzitin ortaya çıkmasına neden olabilir. Küçük çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda nezle sonrası zatürre ve bronşit gelişebilir. Astım hastalarında soğuk algınlığı, astım krizini tetikleyebilir.

Nezle sonrası geçmeyen sarı yeşil burun akıtısı ve baş ağrısı sinüzit belirtisi olabilir. Kulak ağrısı ve kulakta akıntı orta kulak iltihabının habercisidir. Uzun süreli geçmeyen kuvvetli öksürük nefes alma zorluğu ile birlikte ise alt solunum yolları mutlaka incelenmelidir

Alerjik Rinit (Nezle) Tedavisi