Omurilik Tümörü

  • Onaylı Tedavi

Omurilik Tümörü

Omurilik Tümörü Nedir?

Omurilik tümörleri omurga ve omuriliği oluşturan kemiklerde, sinirlerde veya diğer yumuşak dokularda oluşabilir. Buralarda oluşan tümörler primer ve metastatik olarak iki şekilde kategorize edilebilir. Primer tümörler omurganın ve omuriliğin esas yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanır. Metastatik tümörler ise vücudun başka bir yerinde oluşmuş olan bir tümörün omurgaya sıçraması ile omurilikte oluşan tümörlerin konulduğu sınıftır.

Omurilik zarı dışında, omurilik zarı ile omurilik arasında ve omurilik içerisinde tümör oluşumları da mevcuttur. Omurilik zarı dışında olan tümörlerin sebebi genel olarak metastatik tümörlerdir. Yüzde doksan gibi yüksek bir oranla sebepleri diğer organlarda oluşan tümörlerin omuriliğe sıçraması olmaktadır. 45-65 yaş arası erkeklerde metastatik tümörler oldukça yoğun olarak görülmektedir. Omurilik zarının dışında veya içinde tümörler yerleşim gösterebilirler. Tedavi aşamasında en önemli kısım tümörün tam olarak nerede bulunduğunu tespit etmekten geçer.

Beyin tümörü tedavisi ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir 7/24 danışmanlık hizmetimizden ve avantajlı tedavi hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Omurilik Tümörleri Belirtileri

Santral sinir sisteminin önemli bir parçası olan omurilikte meydana gelen hasarlar vücudun tümünü etkisi altına alabilmektedir. Bu nedenle, omurilik tümörü bulunan hastalarda hem tümörün bulunduğu bölgeye hem de tipine göre çok farklı belirtiler görülmektedir.

Omurilik tümörünün başlıca belirtisi, özellikle geceleri daha şiddetli hale gelen ağrılardır. Sırt ağrıları ve bazı hastalarda görülen karın ağrıları istirahat halindeyken de devam etmektedir. Ağrı, bazı durumlarda yalnızca tümörün olduğu noktada değil tüm sırt bölgesine yayılmaktadır. Genellikle genç yaştaki hastalarda ortaya çıkan bu şiddetli ve kontrol edilemeyen ağrılar doğrudan omurilik tümöründen şüphe edilmesini sağlamaktadır.

Doğrudan omurilikte görülen tümörlerin yanı sıra bazı durumlarda omurgada bulunan tümörlerin omuriliğe baskı yapması da hastaların çeşitli semptomlar göstermesine neden olmaktadır. Baskının görüldüğü lokasyona göre değişen belirtiler arasında uyuşmalar ve ağrılar bulunmaktadır.

Omurilik tümörünün genel belirtileri şu şekildedir:

  • Sırt ve bazen boyun ve karın bölgesinde görülen şiddetli ve kontrol edilemeyen ağrı,
  • Göğüs bölgesi ile kol ve bacaklarda uyuşukluk,
  • Kol ve bacaklarda kas zayıflığı ve güçsüzlük,
  • Dengede durmakta ve yürümekte zorlanma,
  • Bağırsak hareketlerinde meydana gelen değişiklikler,
  • Isıya karşı aşırı hassasiyet,
  • Özellikle çocuklarda görülen skolyoz gibi iskelet sistemi bozuklukları.

Bu belirtiler tümörün omurilik üzerindeki yerine göre hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Örneğin, bel kısmında ortaya çıkan tümörler yalnızca bacaklarda uyuşukluğa neden olurken boyun bölgesine baskı yapan tümörler ise bu bölgede ağrılara neden olmaktadır.

Omurilik Tümörleri Neden olur?

Omurilik tümörünün nedenleri tam olarak bilinememektedir. Bununla birlikte, genetik faktörlerin tümör gelişiminde önemli bir rolü olduğu düşünülmektedir. Fakat gen bozukluklarının kalıtsal yollarla mı yoksa çevresel faktörlerle mi oluştuğu konusunda net bir ayrım bulunmamaktadır. Bazı araştırmalar omurilik tümörlerini çeşitli kimyasallara maruz kalma ile ilişkilendirirken bazı araştırmalar ise von Hippel Lindau hastalığı ya da nörofibromatozis tip 2 gibi kalıtım yolu ile geçen vakalarla ilişkilendirmektedir.

Genetik faktörlerin yanı sıra radyasyona maruz kalmak, çeşitli virüsler ve çevre organlardan yayılan kanser hücreleri omurilik tümörünün nedeni olabilmektedir.

Omurilik Tümörü Ölüm Riski

Omurilik tümörleri genellikle iyi huylu olan ve farklı bölgelere sıçrama göstermeyen tümör çeşitlerinden biridir. Buna ek olarak erken teşhis omurilik tümörünün tedavisinde hayati öneme sahiptir. Erken teşhis sayesinde tümörün sinirlere ve omurgaya olası zararı çok büyük oranda önlenmektedir. Geç kalınan durumlarda ise felç gibi sorunlar görülmektedir.

Omurilik Tümörü Ameliyatı

  • Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisinde genel olarak; cerrahi yöntem, radyoterapi ve kemoterapi tedavileri kullanılmaktadır. Uygulanacak tedavi seçenekleri ve sırası hastaya, tümörün cinsine, bulunduğu lokasyona göre farklılık gösterebilmektedir. Tedaviye başlamadan önce planlama çok önemlidir. Hastanın durumu, tümörün büyüklüğü ve bulunduğu bölgeye göre tedavi şekillenebilir. Bazı hastalarda önce radyoterapi ve kemoterapi uygulanırken bazı hastalarda cerrahi tedavi ön plana çıkmaktadır. 

  • Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisi; tıbbı onkoloji, radyasyon onkolojisi, beyin cerrahi, girişimsel radyoloji, nörocerrahi konusunda deneyimli anestezi uzmanlarının da bulunduğu farklı branşlardan oluşan multidisipliner bir yaklaşım içerisinde gerçekleştirilmektedir. 

  • Omurga ve omurilik tümörü tedavisine başlarken hastanın omurgasını sağlamlığıyla ilgili sorun olup olmadığı değerlendirilmelidir. Tümör nedeniyle omurgada kırıklar oluşabilir, hem tümör dokusu hem de oluşan kırık omuriliğe baskı uygulayabilir. Öncelikle hastanın omurga yapısının sağlamlığı sağlanmalıdır. Omurganın sağlamlaştırılması ve hastanın sosyal yaşamını mümkün olduğu kadar sorunsuz sürdürebilmesi için halk arasında platin olarak bilinen aslında titanyum olan vidalama ameliyatı uygulanabilir. 

  • Metastaz yoluyla oluşan omurga tümörlerinde hastanın primer kanserinin kontrol altında olup olmadığı değerlendirilmelidir. Hastanın beklenen yaşam süresi uzunsa omurga ve omurilikte ortaya çıkan tümör için daha etkili tedaviler gündeme gelebilmektedir. 

  • Genel olarak metastaz şeklinde ortaya çıkan omurga tümörlerinin küçük bir grubunda tümörün tamamı çıkartılabilmektedir. Tamamı çıkartılamayan metastatik omurga tümörlerinde hastanın sosyal yaşamını daha rahat sürdürebilmesini sağlayacak radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler kullanılabilmektedir. 

  • Omuriliğin kendisinden kaynaklanan tümörlerde; tümörün ne kadar agresif olduğundan ziyade yerleşim yeri çok önemlidir. Boyunda yerleşmiş omurilik tümörünün ameliyatıyla kuyruk sokumundaki omurilik tümörünün cerrahisi arasında çok fark bulunmaktadır. Boyun bölgesine yakın ameliyatlar solunum felci gibi ciddi riskler bulunmaktadır. 

  • Omurga ve omurilik tümörlerinin tedavisinde, cerrahi öncesi veya sonrası ileri teknoloji radyoterapicihazları kullanılabilmektedir. Genellikle iyi huylu tümörlerin gelişmesini yavaşlatmak, büyümesini durdurmak ve geriletmek konusunda olumlu sonuçlar alınabilmektedir. 

  • Omurga ve omurilik tümörlerinin cerrahisi çok hassastır. Bütün vücudu çalıştıran sinirlerin bulunduğu bir bölge olduğu için omurilik tümörlerinin ameliyatında ileri teknoloji kullanılmalıdır. Bu tür riskli ameliyatlarda kullanılan Nöromonitörizasyon olası komplikasyonları minimuma indirebilmektedir. 

  • Omurga ve omurilik tümörleri ameliyatında tümörün tamamının çıkartılması her zaman mümkün olmayabilmektedir. Tümörün tamamının çıkartılması hastaya zarar verecekse tümörün tamamının çıkartılmasından kaçınılmalıdır. Maksimum düzeyle tümör çıkarılarak radyoterapi ve kemoterapi gibi seçenekler düşünülmelidir. 

https://www.aliihsanisik.com/tr/icerik/36/omurilik-tumoru