Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

  • Onaylı Tedavi

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti Nedir?

Pedodonti ya da çocuk diş hekimliği 0-14 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlığını korumayı ve oluşan hastalıkları tedavi etmeyi amaçlayan ana bilim dalıdır.
Gerekli olan tüm dental tedaviler pedodontistler tarafından çocuklara uygulanmaktadır. Çocukların ağız ve diş sağlığının mükemmel olması, 6 ayda 1 düzenli yapılan diş hekimi kontrolü ile sağlanabilir. Bu kontroller sırasında ağız ve diş sağlığını tehdit eden her türlü sorun tespit edilebilir. Burada önemli olan bu  sorunların erken teşhisi ve tedavisidir. Çocuk hastada erken teşhis çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Çocuk Hastada İlk Muayene

Çocuk hastada ilk muayene, hem çocuk hem de çocuğun anne ve babası ile iletişim kurmakla başlar. Tanışmadan sonra hastanın medikal ve dental hikayesi alınır. Daha sonra klinik ve radyografik muayeneye geçilir. Bu aşamalardan sonra teşhis ve tedavi planlaması hakkında hastaya, anne ve babasına bilgi verilir. Pedodontisler süt ve sürekli dişleri çürük ve periodontal hastalıklar gibi başlıca ağız hastalıklardan korumak için birçok yöntem uygulamaktadır.
Bunlar; ağız hijyeni kavramının öğretilmesi, diş fırçalama alışkanlığının kazanılması, yöntemlerinin öğretilmesi, sistemik ve topikal florür uygulamalarının yapılması, fissür örtücülerin uygulanması olarak sayılabilir.

Florür Uygulamaları

Koruyucu diş hekimliğinde en etkili tedavi şekli olarak kabul edilen florür tedavileri, sağlıklı bireylerde, çürüğe yatkın bireylerde, dişlerdeki hassasiyet ve erozyon tedavisinde, özel bakıma ihtiyacı olan sistemik rahatsızlığı olan bireylerde uygulanabilmektedir.Uygulamalar bireyin yaş ve çürük oluşum riskine göre belirlenen sıklık ve miktarlarda gerçekleştirilmektedir.

Fissür Örtücüler

Anatomik olarak azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan girinti ve çıkıntılar, yiyecekler için yapışıp kalabilecekleri bölgeler oluşturmaktadır.
Çürükler temizlenmesi zor olan bu bölgelerden başlamaktadır. Fissür örtücüler, dişlerde bu yüzeyleri sığlaştıracak, besinlerin tutunmasını azaltacak ve fırçalanmasını kolaylaştıracak bir yüzey oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Klinik uygulamalar sonrasında çürük oluşumun %70-80 oranında azalma görüldüğü bilinmektedir.

Çocuk diş hekimliği hangi yaşlardaki hastaları tedavi eder?

Çocuk diş hekimliğinin çalışma alanına 0-15 yaş grubunda olan çocuklar girmektedir. Bu yaşlardaki çocuklarda dişsiz dönem, süt dişlerinin sürdüğü dönem, ağızda süt dişlerinin tamamlandığı dönem, dişlerin sürekli sürmeye başladığı karışık dişlenme süreci ve sürekli dişlerin tamamlanmış olduğu dönem olmak üzere uzun bir süreci kapsar.

Çocuklarda çürük oluşma sıklığı ve nedenleri nelerdir?

Çocuklarda diş çürüğü oluşma sıklığı yaklaşık olarak %80-90 arasındadır. Bunun sebepleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi gibi etkenler yer alır. Ayrıca çürüklerin erken dönemde gelişmesi halinde gece sütü verilmesi, bebeklere verilen yalancı emziğin bal, reçel gibi tatlı besin maddelerine batırılarak verilmesi gibi etkenlerin değerlendirilmesi gerekir. Erken yaşlarda çocuklarda diş çürüklerinin olması, diş yüzeylerinde karbonhidratların uzun süre temas etmesi neden olabilir.

Biberon çürüğü nedir?

Bebeklerin beslenmesinde önemli bir yere sahip olan anne sütü, yapay süt ya da mamalar doğal içerik olarak şeker içerir. Bu dönemde aile tarafından bebeği daha iyi beslenmesi için, besinlerinin içine şeker ya da bal karıştırılır. Gece uyumadan önce bebeğin anne sütü ya da biberonla mama alması halinde besinler ağızda birikip, uzun süre burada kalır. İçeriğinde olan şeker yüzünden, uzun süreli temastan kaynaklanan diş çürükleri için uygun ortam hazırlanmış olur. Bu yüzden uykudan önce mama verilen bebeklerin ağız temizliğine dikkat edilmelidir. Bunun için alınabilecek en iyi tedbir bebeklere uyku öncesi su içirmek olmalıdır.

Biberon çürüklerinin önlenmesi için;

  • Bebeğin gece biberonla uyuması önlenmelidir.
  • Mamasına ya da sütünün içine şeker veya bal gibi tatlandırıcılar koyulmamalıdır.
  • Yalancı emzik bal, reçel gibi maddelere batırılmamalıdır.
  • Bebeğin beslendikten sonra temiz bir bezle ağzının temizlenmesi gerekir.
  • Bebeği besledikten sonra su içmesi sağlanmalıdır.

Çocuklarda diş çürüklerinin azaltılması için ne yapılmalıdır?

Çocuklara diş fırçalarken yardımcı olunmalıdır. Dişlerini kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce, günde iki defa fırçalamaları sağlanmalıdır. Çocukların erken yaşlarda diş doktoruna götürülmesi ve çürük oluşmasını engellenmek için dişlerine fissür örtücü uygulanması sağlanmalıdır. Biberon çürüklerine engel olmak için, beslenmede biberon kullanımında dikkatli olunmalıdır. Çocukların flor alması sağlanmalıdır. İçme suyu, flor tabletleri, gargaralara, florlu diş macunları ve diş doktorunun yaptığı uygulamalardan flor alması sağlanmalıdır. Fakat fazla florun zararlı olduğu unutulmamalı, diş doktorundan bu konuda destek alınmalıdır. Çocukların öğün aralarında yiyeceği abur cubura dikkat edilmelidir. Şeker ve nişasta içeren yiyecekler dişlerde çürüğe sebep olan bakterilerin beslenmesini sağlar. Bu nedenle ara öğünlere özen göstermelisiniz.

PEDODONTİ (ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ)

https://www.sevilakgul.com/pedodonti-nedir/

https://memleketimdesaglik.com/tedavi/hamilelikte-dis-tedavisi/