Radial Anjiyografi

  • Onaylı Tedavi

Radial Anjiyografi

Radial Anjiyografi Nedir?

Radial anjiyografi el bileğinde bulunan 2 atar damardan biri olan radial arter (nabız sayılan atar damar) kullanılarak yapılan koroner anjiyografidir. Hekime uygulama kolaylığı sağlaması, eğitim süresinin daha kısa olması sebebiyle ülkemizde daha sık ve yaygın kullanılan femoral anjiografi (kasıktan kalp anjiyosu), girişim yerine bağlı komplikasyonların (kanama, şişlik vs.) daha fazla olması ve hasta konforunun kötü olması nedeniyle özellikle deneyimli merkezlerde yerini giderek radiyal anjiografiye bırakmaktadır.

Kalple ilgili sorunların tedavisinde el bileği damarının kullanılması, işlem sonrasında istenmeyen komplikasyonların azalmasını sağlayan bir yöntemdir. Bilek damarı kasık damarının aksine, cilt yüzeyine çok yakın ve şişman hastalarda bile kolaylıkla girilebiliyor. Cilde yakınlık ve arkasındaki kemik doku aynı zamanda işlem sonrasında giriş deliğinin kapanmasında kolaylıkla kompresyon uygulanabiliyor. Kanama çok kolay kontrol altına alınabiliyor. 

Radial Anjiyografi Nasıl Yapılır?

  • El bileğinden anjiyoda, lokal anestezi altında sadece el bileği uyuşturularak, hasta uyutulmadan yapılır. Lokal anestezik ilaç iğneyle bileğe yapılırken hissedilen hafif bir yanma hissi dışında kesi çok küçük olduğu için hasta ağrı hissetmez.
  • İşlem üç mm'lik çok küçük bir kesiden yapılır ve üç veya dört toplu iğnenin başı kadar büyüklükte bir iz olur.
  • Bilekten yapılan anjiyoda giriş yeriyle ilgili komplikasyon riski yüzde 1’in altındadır.
  • Anjiyodan sonra önemli olan giriş yerinin sıkıştırılmasıdır. Asıl işlem kataterin damar içine girmesi için açılan üç mm'lik deliğin kapanmasıdır. Giriş yerinden kaynaklanan sıkıntılar, bu deliğin iyi kapanamamasından dolayıdır.
  • İşlemin hemen sonrasında bilek bandı kullanılarak kanama kontrolü sağlanır. Aynı durum sadece anjiyografi için değil PTCA (balon) ve stent uygulanan hastalar içinde geçerlidir.

Radial Anjiyografi Komplikasyonları

  • Kanama, damar delinmesi, enfeksiyon, hematom, anevrizma en sık görülen komplikasyonlardır. Tecrübeli hekim ve merkezlerde bu komplikasyonların oranı oldukça düşüktür. Bu olumsuzluklar dışında kasıktan yapılan anjiyografinin hasta için en zor yanlarından biri işlem sonrasında uzun saatler boyunca yatağa bağlı kalmaktır.
  • El bileğinden yapılan anjiyografinin en büyük yararı hastaya sağladığı konfor ve komplikasyon sayılarının azlığıdır. El bileğinden anjiyografi veya stent uygulaması yapıldıktan hemen sonra bilek damarına yerleştirilmiş olan kılıf çıkartılır ve üzerine özel olarak üretilmiş bandaj uygulanır.
  • Bileğe uygulanan özel bandaj damarda açılan delikten kanama olmasını engellediğinden hasta uzun saatler boyunca sırt üstü yatmak zorunda kalmaz, işlemden hemen sonra oturabilir, yemeğini yiyebilir, tuvalete gidebilir. Bunun yanı sıra bilekten yapılan anjiyografi sonrasında hastanede kalış süresi kısalmaktadır.
  • Sadece anjiyografi yapılıp stent uygulanmayan hastalar yaklaşık 4 saat sonra taburcu edilebilirler. Ayrıca bilekten anjiyografi sonrası kanama, anevrizma (damarda balonlaşma), hematom (damar dışında kan göllenmesi), damar yırtılması gibi komplikasyonlar daha az görülmektedir.

Radial Anjiyografi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Hasta kendisini çok zorlamamalı. Kol kullanabilir, yemek yenebilir ya da kahve, çay içilebilir. Sadece ağır herhangi bir şey kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Kesi yapılan yer çok küçük bir delik olmasına rağmen buranın kısa sürede kapanması hedeflenir. Bugüne kadar kanama nedeniyle gelen hasta olmasa da bazen sargılar sıkı olduğunda, hasta da farkında olmadan kolunun üzerinde yattıysa morarma olabiliyor. Ancak pozisyonunu düzelttiğinde bu morarma da ortadan kalkıyor.

Radial / Brachial (Kodan Anjio) Anjiografi