Kalp atışlarının, 24 saat boyunca taşınabilir bir aletle kaydedilip daha sonra bilgisayar yardımı ile EKG haline dönüştürülmesidir. Böylelikle ritim bozukluklarının tanısında anormal ritmler, ekstra atımların yanısıra EKG deki iskemiye işaret edebilecek değişikliklerin tespitinde, ritim veya damar hastalıklarında tedavinin etkilerini izlemek amaçlı, şikayet oluşturmayan kalp damar hastalıklarının tanı ve tedavisinin değerlendirilmesinde, hastaların bazı şikayetlerinde özellikle bayılmada şikayetlerin kalp ile ilgili olup olmadığının araştırılmasında da takılabilir.
Ritim holter kemere takılabilen cep telefonu gibi bir cihazdır. Elektrotlar aracılığı ile göğse bağlanır.
Kalp atımlarının uzun süreli kayıt edilmesi ile ritim bozuklukları ve gün içinde kalp hızının en yüksek ve en düşük değerleri saptanabilir, böylece hastaya en uygun tedavi şeklinin belirlenmesinde ritim holter önemli bilgiler sağlamaktadır.
Kardiyoloji alanında avantajlı hizmetlerimizden biri olan ekokardiyografi seçeneğimiz ile ilgili detaylı bilgi için lütfen bizimle iletişime geçin.
Tansiyon holter kola takılarak kan basıncının belli aralıklarla otomatik olarak ölçülüp kaydedilmesini sağlayan ve sonra bunun dökümünü veren bir cihazdır.
Tansiyon holterin hangi aralıklarla ölçüm yapılacağı belirlenir. Programlanan aralıklarla örneğin 15-30-45 dakika veya 1 saatlik aralarla cihaz takılan kişi uykudayken bile otomatik ölçümler yapılmış olur. Bu taşınabilir tansiyon ölçüm aletinin 24 saat süreyle hastanın üzerinde takılı kalması gerekir. Beyaz önlük hipertansiyonu olduğu düşünülen hastalarda, hipotansif veya hipertansif ataklar tarifleyen hastalarda, ya da nadiren de olsa verilen ilaçların etkinliğini ve tedaviye cevabını değerlendirmek için de takılır. Kişinin özellikle uykuda tansiyonunun nasıl olduğu konusunda aydınlatıcı bilgiler verir.
Holter cihazı kalple ilgili tanı koyan önemli bir cihazdır. 24 saat holter testi, Tansiyon Holter ve Ritim Holter olarak ikiye ayrılmaktadır. Ritim Holter, kalp ritminin genellikle genelde 24 saat bazen de daha uzun süreyle EKG kaydının alınması sağlamaktadır. Ritim Holteri ile çarpıntın, ritim bozuklukları, kalp krizi sonrasında ölümcül ritim bozukluğunun olup olmadığı gibi sorunların tanısını koyabilmeye yarar. Tansiyon Holter ise, 24, 48 veya 72 saat boyunca ve belirli aralıklarla kan basıncını ölçerek kaydetmeye yarayan bir cihazdır. Tansiyon Holter, hipertansiyonun teşhis edilmesine yarar. Ayrıca hipertansiyonu olan hastaların tedavilerinin düzenlenmesinde, hastanın tansiyonunun günün hangi saatlerinde neye bağlı olarak dalgalandığının verisini vermede vazgeçilmez bir cihazdır.
Holter sonrasında hastanın ekstra bir şey yapmasına gerek yoktur. Kardiyoloji doktoru kaydeden cihazdaki sonuçlara ve hastanın tuttuğu notları değerlendirir. Daha sonrasında hastaya kardiyoloji doktoru sonuçlar hakkında bilgi verir. Holter sonucundan bir şey elde edilemezse, doktor tarafından farklı tetkikler de istenebilir. Veya bu testin sonucunda bir hastalık çıkarsa kardiyoloji doktoru tedavi aşamasına geçecektir. Burada hastaya düşen kardiyoloji doktorunun söylediklerini atlamadan yapmasıdır.
Holter cihazı hastaya takıldıktan sonra hastaya holter kayıt süresinde neler olduğunu not etmesi için bir form verilecektir. Hastanın bu formu eksiksiz doldurması, ne yaşadıysa hangi saatte nasıl semptomlar geçirdiyse yazması tetkikin başarılı olması ve tedavinin şekillenmesi açısından çok önemlidir. Cihazda kayıt başladıktan sonra cihaz asla kapatılmamalıdır. Günlük tüm aktiviteler aksatılmadan yapılmalıdır. Kardiyoloji doktoru cihazın ne kadar süreyle hastada kalacağını söyleyecektir. Doktorun belirttiği süre boyunca cihaz asla çıkarılmamalı, kapatılmamalıdır. Ayrıca cihazın ıslanmamasına dikkat edilmelidir; cihaz hep kuru kalmalıdır.
Holter cihazının asla ıslanmaması gerekmektedir. Holter cihazı takılıyken duş alınmamalıdır.