Sarı Nokta Hastalığı

  • Onaylı Tedavi

Sarı Nokta Hastalığı

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Makula dejenerasyonu olarak bilinen sarı nokta hastalığı genellikle kalıtımla geçen, 55 yaş sonrası kişilerde, sigara içenlerde ve yetersiz beslenenlerde sık görülen, ilerlemesi durumunda görme kaybına yol açabilen gözde makula ismi verilen bölgenin bozulmasıyla karakterize bir retina hastalığıdır.

Makula, gözün arkasında yer alan ve detayları görmemize sağlayan bölgedir. Bu bölge sayesinde okuyabilir ya da iğneden ipliği geçirebiliriz. Makula iyi çalışmadığı zaman baktığımız alanda bulanıklık ve karanlıktan şikayet ederiz. 

Makula dejenerasyonu, merkezdeki görmeyi azaltsa da yanlardan olan görmemizi bozmayacaktır. Örneğin; duvarda bulunan bir saati görebilir, ancak saatin kaç olduğunu söyleyemeyiz.

Makula dejenerasyonu tamamen körlükle sonuçlanmaz. Bu hastalar evde kendi işlerini görebilirler ancak tek başına sokağa pek çıkamaz, okuyamaz, yazamaz, televizyon izleyemez ve araba kullanamazlar.

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri

Kuru sarı benek hastalığında belirtiler yavaş yavaş ve acısız ortaya çıkıp ilerler. Yaş sarı benek hastalığında ise görme kaybı çok hızlı ilerler.

Belirtiler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Görsel bozulma, örneğin düz çizgilerin eğri gibi gözükmesi

  • Bir gözde ya da iki gözde birden merkezi görme kaybı

  • Okuma ya da ince detaylı bir iş yaparken daha fazla ışığa ihtiyaç duyulması

  • Loş ortamlara daha zor adapte olma; özellikle az ışıklandırılmış restoran ya da ortamlara girdiklerinde ortama alışamama

  • Basılı kelimeleri okurken artan bulanıklık

  • Düşük renk yoğunluğu ya da parlaklığı

  • Yüzleri tanımada güçlük

Aşağıda sıralanan belirtileri kendinizde gözlemliyorsanız vakit geçirmeden bir göz hekimine başvurmanız gerekmektedir.

  • Merkezi görmede değişiklik

  • İnce detayları ya da renkleri görmenizde eskisine kıyasla bozulma

İlerleyen yaş ile beraber çıkan rahatsızlıkları kapsayan yaşlılık ve göz alanımız ile ilgili detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Sarı Nokta Hastalığının Kaç Farklı Tipi Vardır?

Bu hastalığın (makula dejenerasyonunun) 2 farklı tipi bulunmaktadır:

Kuru Tip Makula Dejenerasyonu

Çoğu hastada bulunan bir tiptir. Yaşlanmaya bağlı olarak gelişir. Yavaş ilerlediğinden görme kaybı daha azdır ve uzun sürede ortaya çıkar.

Yaş Tip Makula Dejenerasyonu

Bu hastalığın müzdarip kişilerin %10'unda bulunur. Gözün arka kısmından gelişen anormal damarlanmalar sonucu meydana gelen sızıntılar ve kanamalarla belirti verir. Bu durumda görme kaybı ani ve ciddi seviyededir.

Sarı Nokta Hastalığında Kimler Daha Fazla Risk Altındadır?

Sarı nokta hastalığı için en önemli risk faktörleri şöyle sıralanabilir:
  • İleri yaş, 65 yaşın üzerindeki kişilerin yaklaşık %25'inde sarı nokta hastalığı bulunur
  • Bir gözde sarı nokta hastalığı bulunması: Bir gözünde hastalık bulunanların yaklaşık %90'ında 2 yıl içinde diğer gözde de hastalık gelişir
  • Genetik
  • Güneşe maruziyet
  • Hipertansiyon

Sarı Nokta Hastalığı Tedavisi

Kuru tipten yaş tipe geçmiş sarı nokta hastalığı acil tedavi gerektiren bir durumdur. Yakın zamana kadar bu hastalıkta uygulanan tedaviler yüz güldürücü sonuçlar vermezken, bugün için gelişen teknolojiler ve yeni tedavi şekilleri ile son derece başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Yaş tip sarı nokta hastalığında tedavide amaç, hastalığa neden olan tabakalar arasındaki istenmeyen damar tomurcuklarının, sıvı sızıntılarının ve kanamaların kurutulmasıdır. Bunun için farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Laser Tedavisi Yaş tip sarı nokta hastalığında uygulanan en eski tedavi yöntemidir. Laser tedavisi uygulanabilen durumlar bugün için sınırlıdır.

Tüm yaş tip sarı nokta hastalarının yaklaşık %15’i standart laser tedavisine müsaittir. Laser tedavisi uygulanan hastalarda %50 oranında damar tomurcuğu yeniden aktive olabilmektedir. Fotodinamik Tedavi (PDT) Standart laser tedavisinden sonra geliştirilen ve yaklaşık 10 senedir uygulanan bir tedavi yöntemidir.

PDT’de verteporfin (Visudyn) denilen bir madde koldan iğneyle verilerek bu ilacın gözde hasarlı dokuya bağlanması sağlanır. Ardından özellikli bir laser tedavisi 83 saniye boyunca göze uygulanır. Yaş tip sarı nokta hastalığının bazı tiplerinde etkilidir. Genellikle görme artışı sağlamaz, 1 yıllık tedavi süresinde mevcut görmeyi koruma oranı yaklaşık %50-60’tır. İlerleyen yıllarda bu oran düşer. Bugün için sadece uygun vakalarda olmak üzere nadiren tek başına kullanılır.

Bunun dışında aşağıdaki bölümde bahsedilen, gözün içine enjeksiyon (zerk) yoluyla verilen yeni ilaçlar ile birlikte kombine kullanılabilir. Damar Gelişimini Önleyici Tedavi (Anti-VEGF tedavi) Günümüzde yaş tip sarı nokta hastalığında en etkin görünen ve en son gelişen tedavi yöntemidir. Bevacizumab (Avastin, Altuzan), ranibizumab gibi etken maddelerden oluşur.

Yaş tip sarı nokta hastalığında, gözün arka duvarını oluşturan tabakalar arasında istenmeyen damar tomurcukları oluşmaktadır. Bu damar tomurcuklarının oluşumunda, o bölgeye etki eden damar büyüme faktörleri rol oynamaktadır.

Yaş tip sarı nokta hastalığında damar gelişimini önleyici tedavi ile bu büyüme faktörleri etkisiz hale getirilmekte ve oluşan damar tomurcuğu ortadan kaldırılmakta, sızıntı ve kanama önlenmektedir. Bu tedavide bevacizumab (Avastin, Altuzan) gibi ilaçlar, göze doğrudan enjekte edilmek suretiyle verilir. Bu tedavi ile, yaş tip sarı nokta hastalığında 1 yıllık sürede mevcut görmeyi koruyabilme oranı, %90’ın üzerindedir. Yine aynı sürede görme artışı sağlayabilme oranı %30’lar cıvarındadır.

Görme kaybının önlenmesi ve hatta görme artışı sağlanabilmesi için, yapılan bu enjeksiyonlar sıklıkla belli aralıklarla tekrarlanır.

 

https://www.drahmetakman.com/tr/sari-nokta-hastaligi

https://memleketimdesaglik.com/tedavi/keratokonus-tedavisi/

http://drmehmet.com/sari-nokta-hastaligi/