Septal Ablasyon

  • Onaylı Tedavi

Septal Ablasyon

Septal Ablasyon Nedir?

  • Septal ablasyon ile kalınlaşmış kalp kasının küçük bir kısmı, o bölgeye kan tedarik eden artere uzun, ince bir tüp (kateter) yoluyla alkol enjekte edilerek yok edilir. Bu da semptomlarınızı düzeltebilir ve kan akışında normaleşmeyi sağlayabilir.
  • Hipertrofik kardiyomiyopati denilen kalp kası kalınlaşması, kalbin sağ ve sol karıncıkları arasındaki bölmenin (septum) genetik nedenlerle kalınlaşması hastalığına denir.
  • Bu kasın kalınlığı normalde 11mm’yi geçmemekle birlikte, bu hastalıkta 13mm’den 60mm’ye kadar varan kalınlaşma olabilmektedir. Bazı hastalarda, hasta özellikle yemek sonrası hareketlerinin kısıtlandığında, tok karnına merdiven ya da yokuş çıkamadığından yakınır.
  • Efor yaptığında göğüs ağrısı nefes darlığı ve baygınlık hisseder. Kalınlaşan kalp kası kalbin vücuda kan pompalamasına engel oluşturur. Bazı hastalarda ise ilk belirti kalp ritminde bozukluktur, bu kalpte tekleme tarzında olabildiği gibi, hızlı ve düzenli atış tarzında da olabilir. Bazen de ilk belirti ani kalp durması ve ölüm olabilmektedir.

Ablasyon Nasıl Yapılır?

  • Kasıktaki atardamardan girilerek kalbi besleyen koroner damarlara ulaşılmakta, kalınlaşan ve kalbin rahat boşalmasına engel olan adeleyi besleyen damar saptanarak, bu damarın içine mikroembolizan madde verilmektedir.
  • Öncelikli olarak hastanın kalbine ultrason ile bakarak kalınlaşan adeleyi besleyendamarın hangisi olduğu boyar madde verilerek araştırılmakta,uygun damarın bulunmasından sonra balonun içiden alkol verilerek bu damar tıkanmaktadır. Aşırı kalınlaşan adalenin beslenmesi engellendiği için adele giderek incelmekte ve hastanın yakınmaları kaybolmaktadır.
  • Hastanın hastanede kalma ve işe dönme süresinin kısa olması, kalbin durdurularak pompaya bağlanma sürecinin olmaması ile açık kalp cerrahisine alternatif olan bu yöntem artık giderek daha fazla hasta tarafından tercih edilmektedir.

Septal Ablasyonu Hangi Durumlarda Uygulanır?

  • Hipertrofik kardiyomiyopatili birçok insan için ilaçlar durumlarını tedavi etmek için yeterlidir. Ancak şiddetli semptomları olan bazı insanlar ilaca iyi cevap vermez. Bu gibi durumlarda bu işlem uygulanır. Bu prosedür genellikle bu kişilerdeki semptomları azaltmak için çok iyi etki eder. Bazı kadınlar, semptomları şiddetli olmasa bile, hamile kalmadan önce bu tedaviye ihtiyaç duyabilirler.
  • Septal ablasyon genellikle yaşlılarda ve kalınlaşması daha az şiddetli olanlarda tercih edilir. Bazı tıbbi durumlar açık kalp ameliyatı riskini artırabilir. Bu durumda, septal ablasyon sizin için daha iyi bir seçenek olabilir.

Ablasyon işlemi ne kadar sürer?

İşlem süresi çok değişkendir, 1/2-2 saat ile 4-6 saate kadar sürebilir. Daha sonra kateter çıkarılır. Kateter ablasyon sonrası ise kateterin giriş yerinde kanama olmaması için bu bölge sarılır ve hafif bir ağırlık konularak yatak istirahatine alınır.

Ablasyon tehlikeli mi?

Her tedavi yönteminde olduğu gibi ablasyon işleminin de riskleri (komplikasyon) vardır. Kasıkta kanama, kasık damarında zedelenme, kalp zarına kanama, kalpte delinme, pıhtı atması, kalp içinde kapakçıkların ve iletim sisteminin zarar görmesi veya kalbe komşu organların hasarlanması gibi riskler söz konusudur.

Ablasyon Ne İçin Yapılır?

Ablasyon, kalpteki ritim bozukluklarının tedavi edilmesini hedefleyen bir tedavidir. Ablasyon işleminde amaç; ritim bozukluğuna neden olan kalpteki sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Sorunlu bölgeyi yok etmek için işlem sırasında ısı üreten ya da soğutucu enerjiler kullanılır.

Ablasyondan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Egzersiz yapılmaması gerekir
  • Dinlenmek önemlidir
  • Yorulmamak için ağırlık kaldırılmamalıdır
  • Ablasyon sonrasında ağır şeyler itilip çekilmemesi ve bu tür aktivitelere yapılmaması önerilmektedir
  • Ablasyon yapıldıktan 2 haftadan sonra hastalar normale dönmektedir. Ablasyon işleminden yaklaşık olarak 3 aylık bir süreçten sonra iş hayatına dönülür. Normal hayata dönmek ise altı ayı bulmaktadır.
  • Bununla birlikte, ablasyon sonrasında elektro fizyolog EPS (Electro Physiological Study) işlemini yapan uzman doktorlar sürekli ve düzenli aralıklarla görüşmek ve kontrole gitmek önemlidir.
  • Olay monitörü etkinlik cihazı ile birlikte durumunuzla ilgili değişiklikler takip edilir. Olay monitörü etkinlik cihazı omuz askısı veya bir kese ile taşınan bir cihaz olmaktadır. Bu cihaz ablasyon sonrasında takılmaktadır.
  • Ablasyon işlemi sonrasında baş dönmesi, kalp ağrısı, göğüs ağrısı gibi anormal bir durum yaşadığını zaman kayıt düğmesine basmanız yeterli olacaktır. Böylece monitör olayları algılayarak kaydeder ve olay monitör cihazından elde edilen sonuçlar da doktorun değerlendirmesine yardımcı olur. Ablasyon işleminden sonra hafif höğüs ağrısı, çarpıntı yaşanabilir.

Septal Ablasyon Riskleri Nelerdir?

Tüm girişimsel operasyonlarda olduğu gibi ablasyonda da bazı riskler bulunmaktadır. Ancak bu riskler hiçbir zaman ablasyonla tedavisi edilen hastalığın hayat boyu sizlere yükleyeceği risklerden daha fazla değildir. Özellikle uzman bir ekip ve deneyimli bir hekim tarafından uygulandığında ablasyonun riskleri yok denecek kadar az ve önemsizdir.

Ablasyonun Avantajları Nelerdir?

Ablasyonun en önemli avantajı aritmiye neden olan sorunlu bölgenin tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Bunu ritim düzenleyici ilaçlarla sağlamak mümkün değildir. Ablasyonda, hedeflenen çarpıntının türüne ve hastalığın şiddetine göre %70 – 99 gibi ciddi bir başarı oranı söz konusudur. Operasyondan sonra iyileşme süreci de oldukça kısadır. Hastaların neredeyse tamamı 1 gün içinde günlük hayatına dönebilmektedir.

Ablasyonun bir diğer avantajı da çoğu hastada hayat boyu ritim düzenleyici ilaç tedavisi kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırmasıdır.

Ablasyon sonrası kaç gün dinlenmeli?

Kateter ablasyon işlemi sonrası genellikle bir gün (işlemin uygulandığı gün) hastanede kalmanız gerekebilir. Damara giriş yerinin iyileşmesi için genellikle hastanedeki 4-6 saatlik yatak istirahatı yeterli olmaktadır. İşlem sonrası 1-2 gün içerisinde hastaların normal hayatlarına dönmesi mümkün olmaktadır.

 

 

 
 

Septal Ablasyon