Skolyoz omurganın sırt veya bel bölgelerinin yana doğru eğilmesidir. Bazen normalde var olan sırttaki kamburluk veya beldeki çukurluğunda artması ile beraber olur. Oluşumunun nedeni, çok farklı sebeplere bağlı olabilir.
Tanısı genellikle çocukluk çağında konulmaktadır. İlk belirtiler omuzların ve kalçanın simetrik durmaması ve hastanın sırtında kabarıklık olmasıdır. Bazen hastalık çekilen göğüs röntgeninde tesadüfen tespit edilebilir. Soruna bağlı olarak kalça, kürek kemikleri ve göğüs kafesinde de kayma meydana gelir. Kız çocuklarında daha sık görülür.
Tedavi kişinin yaşına, durumuna ve rahatsızlığın derecesine göre değişiklik gösterebilir. Çocuklarda klasik tedavi yöntemi olarak ameliyat kabul edilirken, erişkinlerde hastanın yaşına ve diğer hastalıklara bağlı olarak geçici korse veya fizik tedavi önerilebilir.
Bel kayması tedavilerimizle ilgili avantajlı hizmetlerden yararlanmak ve detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Belirli aralıklarla yapılan fizik muayeneler ve çekilen röntgenlerle yapılır ve eğrilikte artış olmadığı sürece özel bir tedavi verilmeden iskelet sistemi olgunluğa erişene kadar devam eder (cerrahi tedaviden sonra da yapılmalıdır).
Günümüzde büyümekte olan bir çocuktaki konjenital spinal deformitenin tedavisi için uygulanan cerrahi tedavilerin çoğunluğunda omurga füzyonu yapmadan veya kısıtlı bir alana füzyon yaparak eğrilik kontrol altına alınmaya çalışılır.
Küçük yaşta ortaya çıkan bu rahatsızlığın tedavi seçenekleri çocuğun yaşına ve eğriliğin türüne ve yerine göre değişmekle birlikte genel olarak 3 başlık altında toplanabilir.
Bunlar,
Hastalık 20 derecenin üzerinde ise büyük çocuklarda olduğu gibi küçük yaş çocuklarında da korse tedavisine başvurulabilir. Ancak çok küçük çocuklarda (0-5 yaş) korse uygulamak zor olduğu için genel anestezi altında yapılan düzeltme, gövde alçıları tercih edilebilmektedir.
Omurga eğriliği 40 derece ve üzerindeki büyük çocuklarda korse tedavisi uygulanmayabilir. Küçük yaştaki çocuklar için ise durum biraz daha farklıdır.
Küçük yaş skolyozunda korse tedavisi 60 dereceye kadar çıkabilmektedir.Burada amaç, omurga eğriliğinin ilerlemesini yavaşlatmaktır. Altmış derece üzerindeki eğriliklerde ise skolyoz ameliyatı yöntemi tercih edilmektedir.
Erişkin dönem tedavisinde seçilecek yöntem için, ağrı ve eğrilik derecesi, eğriliğin ilerleyici olup olmamasına göre karar verilir. Genellikle hastaya uygulanacak ilk tedavi yöntemleri cerrahi olmayan tedavi yöntemleridir.
Bir fizyoterapist eşliğinde fizik kondisyon arttıracak egzersizler, stabilizasyon, kuvvetlendirme ve germe egzersizleri kas spazmını çözüp ağrıyı azaltabilir. Ancak bu egzersizlerin ilerleyecek olan bir skolyozun ilerlemesini önlemede rolü olduğu tam olarak gösterilememiştir.
Tüm cerrahi olmayan yöntemlere rağmen tedaviye yanıt vermeyen, bu süre içinde (6 hafta, 6 ay) ağrıları artan ve yeti kaybı oluşan hastalar için skolyoz ameliyatı önemli bir alternatif yol olabilir.Hastalarda eğriliğin yanı sıra ciddi dar kanal veya sinir basısına bağlı idrar, dışkı kontrol kaybı veya kaslarda güç kaybı var ise yine ameliyat ile tedavi yöntemi seçilebilir.
Bu, omurganın yanlara doğru eğilmesine, ağrıya, zayıflığa ve yürüyüş şeklinde değişmeye neden olur. Esneme ve egzersiz hareketleri, tedavinin en önemli unsurlarıdır. Hafif vakalarda, spesifik egzersizlerle ve tek başına esneme hareketleri ile tedavi edilebilir ve bu da cerrahi ihtiyacı ortadan kaldırır. Bazı tıbbi durumlar bu hastalığa neden olabilirken, en tipik formu ergen idiyopatik olandır. Bu tipi büyüme sırasında gelişir ve popülasyonun %2-3'ünü etkiler.
Araştırmalar, bunun için spesifik egzersizleri destekleyen kanıtlar bulsa da, bu hastalığa bir kişi, kendileri için en iyi esneme ve egzersiz hareketlerine bir doktorla veya fizyoterapist ile karar vermelidir.
Pelvik tilt kalçadaki ve alt sırttaki gergin kasların esnemesine yardımcı olur.
İnsanlar kollarını ve bacaklarını kaldırarak bellerini güçlendirebilir.
Kedi – deve, aslında bir yoga pozudur. Omurgayı esnek ve ağrısız tutmaya yardımcı olabilir.
Kuş-Köpek, yogadan esinlenilmiş bir başka egzersizdir.
Üst vücuttaki en büyük kas olan latissimus dorsi esnetilir. Torasik skolyoz bu kasları doğrudan etkiler. Lomber skolyoz aynı zamanda latissimus dorsiye kadar uzanan gerginliğe de neden olabilir.
Güçlü karın kaslarına sahip olmak sırt kasındaki baskıyı önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca bir kişinin iyi bir duruş sürdürmesine yardımcı olabilir.
İyi duruş ağrı ve kas gerginliğini azaltabilir. Günde birkaç kez, vücudu doğal olarak iyi bir duruş ile ayakta durmayı öğrenmeye yardımcı olmak için yeniden düzenlemek önemlidir.
Genel olarak düşük, orta ve ileri olarak üçe ayırabiliriz. 20 derecenin altını düşük eğrilik, 20-30 derece arasını orta eğrilik ve 45 derece ve üzeri ise ileri eğrilik olarak tanımlıyoruz.