Eğik Masa Tedavisi Nedir?
- Uzun süre ayakta hareketsiz kalma veya uzun süre oturduktan sonra ani kalkışlarda kan basıncında ve/veya kalp hızında ani düşme ile oluşan bayılmaların (senkop) tanısında uygulanan bir testtir. Bayılmaların ayırıcı tanısında kullanılır. Tilt testi/tilt table testi, merkezi sinir sistemimizde yer alan kan basıncı ve kalp atışlarının üzerinde kontrol gücüne sahip merkezdeki artı veya eksi kuvvetlerin arasındaki dengesizliği ortaya çıkartır.
- Bilincin kısa süreli olarak kaybolmasına bayılma denir. Bayılma hayati tehlikesi olan bir hastalığın habercisi olabileceği gibi aşırı sıcak, terleme, stres gibi birçok farklı sebebi olabilir. Bayılma, kan basıncının çok düşük olması ve kalbin yeri kadar oksijeni beyne ulaştıramadığı durumlarda ortaya çıkıyor.
- Tilt testi bayılmanın sebeplerini belirlemek için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Diğer bayılma sebeplerinden ayırt edicidir. Damarlardaki genişlemeyle birlikte kan basıncının aniden düşmesi ve buna bağlı olarak gelişen bayılmalar hakkında bilgi verir. Beyne giden kan akışının durmasıyla oluşan bayılmalara vazovagal bayılma denir. Tilt testi de vazovagal bayılmayı ortaya çıkarmak amacıyla yapılır.
Tilt Testi Neden Yapılır?
Bayılmanın sebeplerini belirlemek için gerçekleştirilen bir yöntemdir. Diğer bayılma sebeplerinden ayırt edicidir. Damarlardaki genişlemeyle birlikte kan basıncının aniden düşmesi ve buna bağlı olarak gelişen bayılmalar hakkında bilgi verir.
Tilt Testi (Eğik Masa Testi) Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Tilt Table Testi sonucunda kan basıncında ciddi düşme, nabızda ani azalma ya da tansiyon ve nabızda birlikte düşme izlenebilmektedir. Bu şekilde bayılmanın sebebi dolaşım sistemini kontrol eden merkezdeki aşırı duyarlılık ya da dengesizlik midir ya da sinir sisteminden kaynaklı olup olmadığı belirlenmektedir.
Daha kısa tabirle neden bayılma gerçekleştiğini ortaya koyar. Tilt Table Testi ile kişinin bayılmasının nedeni ortaya konulmakta, hayatı tehdit eden bir durum olup olmadığı belirlenmekte ve basit önlemlerle bayılmasının engellenebileceği net bir şekilde söylenebilmektedir. Vücudun tilt table testine verdiği cevaba göre tedavi planı da şekillenmektedir. Bazen sadece su ve tuz tüketiminin arttırılması ile bazen de ilaç tedavisi ya da özel hareket egzersizleri ile bayılma ataklarının engellenebilmesi mümkün olabilmektedir.
Tilt Testi Nasıl Yapılıyor?
- Tilt testinde hasta hareketli bir masaya yatırılıyor. Baş kısmı kaldırılabilen bu hareketli masaya yatırılan hasta, emniyet kemerleri ile güvenliği sağlandıktan sonra ölçümlere başlanıyor. Öncelikle yatar pozisyondaki hastanın kan basıncı ve kalp hızı ölçülüyor. Ardından masanın baş kısmı 60-80 dereceye kadar kaldırılıyor. Hasta bu şekilde 40-45 dakika boyunca, her 5 dakikada bir nabzı ve tansiyonuna bakılarak izleniyor. Tilt testi uygulanırken hasta genellikle kan basıncının ani düşmesi sebebiyle bayılıyor ve masanın normal hale getirilmesinin ardından kan basıncı ve bilinç yeniden normale dönüyor.
- Tilt testine girecek hastaya sabah aç karnına loş bir odada uygulanır. Sırt üstü yatar pozisyonda, hastanın ayaklarını dayayabildiği, düşmenin engellenmesi için deri kemerlerle bağlanarak güvenliğin sağlandığı hareketli bir masa aracılığıyla gerçekleştirilir. Deri kemerler hastanın göğüs, diz ve bacak kısımlarından bağlanır.
- Ortalama 45 dakika süren test boyunca hastaların kan basıncı, nabzı 5 dakika aralıklarla ölçülür. Hastanın herhangi bir şikayeti olması durumunda ölçümler daha sık yapılır. Test sonucunda hasta da herhangi bir gelişme olmayan hastalarda test olumsuz sonuçlanır. Test aşamasında bayılan hasta hemen yatar pozisyona getirilir ve test sonucu olumlu kabul edilir
Tilt Testi Pozitifliği
- Yapılan klinik araştırmalar sonucunda senkop nedenlerinin %40’ı vazovagal yani beyne giden kan akışının kesilmesi orjinlidir. Pozitiflik birçok nedenle bağlı olarak gerçekleşmektedir.
- Eğik masa testi hastaya özgüldür. Test aşamasında hastanın hangi derecelerde kaç dakika bekletileceği iyi bilinmelidir. Yapılan araştırmalarda belirli bir açıda belirli bir süre bekletilen hastanın test sonucunun negatif çıkması fakat hastalığının devam etmesi durumunda tekrar yapılan testte farklı bir açıda farklı bir süre bekletilmesiyle pozitif çıkmıştır.
- İlk fazda senkop göstermeyen hastalar üzerinde yapılan araştırmalara göre yine açı derecesi değiştirildikten sonra pozitiflik oranı yükselmiştir. Bu nedenle şikayetlerin iyi anlaşılması gerekmektedir.
- Hastanın ilk olarak senkop gösterdiği durumları kendisinin iyi bilmesi ve doktoruna da bunları iyi aktarması gerekir. Tilt testi yalancı pozitifliği yaygın olarak görülmese de önemli bir durumdur.
- Tilt testinde ideal açı derecesi 60-70 olarak görülmektedir ve toplam test süresinin 40-50 dakika arası olması beklenir. 80 derecelik açılarda yapılan araştırmalar neticesinde sağlıklı bireyler üzerinde dahi pozitiflik durumu gözlemlenebilmektedir.
Tilt Testi Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Testin uygulandığı oda oluşabilecek bir acil durumda her türlü müdahalenin yapılabilmesine uygun olmalıdır. Test sırasında hastanın bayılması durumu söz konusu olduğu için, kemerlerle masaya bağlanır ve bayılma gerçekleştiğinde düşmesi engellenir.
Tilt Testi Ne Kadar Sürer?
Tilt Table Testi ortalama olarak 45 dakika sürmektedir.
Tilt Testi Öncesinde Yapılması Gerekenler Nedir?
Testi yaptıracak hastanın uygulama öncesinde 2-3 saatlik açlık süresini geçirmesi gerekmektedir.
Tilt Testi Ağrılı Mıdır?
Test sırasında olası acil durumlar için hastaya bir damar yolu açılmaktadır. Damar yolu açılırken kısa süreli bir acı hissedilebilir. Eğer test sırasında kan basıncında ya da nabız sayısında ciddi düşüş olursa test sonlandırılır.
Tilt Testi Güvenli Midir?
Tilt Table Testi güvenlidir ve senkop tanısında kullanılmaktadır. Hasta test sırasında sürekli olarak monitör altında izlenmektedir.
Tilt Testi’nin Riski Var Mıdır?
Çok nadir olarak kalp hızı ve kan basıncını artırmak için ilaç kullanılabilir. Bu gibi acil durumlar için damar yolu test öncesinde açılmaktadır.
Tilt Testi Sonucu Nasıl Yorumlanır?
Eğer Tilt Table Testi sırasında bayılma olursa sonuç pozitiftir. Testi yapan doktor Tilt Table Test Sonucu yorumunu sizinle paylaşacaktır, tedavileri de detaylı şekilde anlatacaktır. Eğer test sırasında bayılma olmazsa, baygınlık nedeni başka yöntemlerle araştırılacaktır.
Tilt Testi Gerekli Midir?
Tilt Table testi vazovagal senkopların nedeninin ortaya çıkarılmasında yapılan önemli bir tanı yöntemidir. Test sonucunun dikkatli analiz edilmesiyle hem doğru tanı konulur hem de uygun tedavi gerçekleştirilir. Bu nedenle Tilt Table Testi gerekli bir testtir.
Tilt Table (Eğik Masa) Tedavisi